Amenzi de 10.000 de lei, aplicate de ITM Călărași pentru munca la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași (ITM) Călărași a efectuat în ultima săptămână a lunii iulie mai multe controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 17 controale pentru muncă nedeclarată, iar trei angajatori au fost sancționați, fiind aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă s-au efectuat 30 de controale și 27 de angajatori au fost sancționați. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: exploatare forestieră, restaurante, activități de întreținere peisagistică, curierat, învățământ, administrație publică, agricultură, comerț, construcții etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale:
  • lipsă copii contracte individuale de muncă(CIM) la punctul de lucru;
  • nerespectarea prevederilor din CIM pe durata determinată;
  • neinițierea negocierilor CCM;
  • nu există o evidență a ore prestate ;
  • nerespectarea prevederilor privind repausul săptămânal;
  • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetare a CIM și a adeverinței de vechime;
  • societatea nu a marcat și semnalizat cu toate dispozitivele, incinta stației de carburanți;
  • nu au fost semnalizate zonele cu risc ridicat si specific;
  • unitatea nu a prezentat la control documente din care să rezulte cum este organizată activitatea de acordare a primului ajutor medical si nici persoanele responsabile în acest sens;
  • în planul de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice și de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, nu au fost introduse și măsuri privind prevenirea riscurilor psihosociale.

Tot în această perioadă, inspectorii de muncă din cadrul securității și sănătății în muncă (ssm), au efectuat acțiuni de informare și conștientizare pentru angajatori, referitoare la legislația în vigoare a ssm.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*