Amenzi de 40.000 de lei, date de inspectorii de muncă din Călărași pentru angajare fără forme legale

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat, săptămâna trecută, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 15 controale, au fost depistate două persoane care prestau muncă nedeclarată și au fost sancționați cinci angajatori, aplicându-se amenzi în valoare de 40.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă s-au efectuat 23 de controale, 22 angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 8.500 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: comerț cu amănuntul al cărnii și produselor din carne, comerț cu ridicata al materialului lemnos, producția de materiale feroase, activități de jocuri de noroc și pariuri, lucrări la instalațiile sanitare, întreținerea și repararea autovehiculelor, construcții, agricultură, restaurante și baruri, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

 • neinițierea negocierii a contractului colectiv de muncă (CCM);
 • neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă (CIM);
 • lipsă repartiție program de lucru în CIM;
 • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
 • nerespectarea repausului săptămânal;
 • angajatorul nu ținea evidența orelor prestate de către salariați, cu ora de începere și de sfârșit a programului de lucru;
 • dosarele de personal erau incomplete;
 • angajatorul nu a amenajat un spațiu pentru depozitarea ambalajelor, în care au fost ambalate produsele pentru protecția plantelor (PPP);
 • unitatea nu a asigurat echipamente individuale pentru protecția muncii (EIP);
 • angajatorul nu a numit lucrători pentru aplicarea măsurilor de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor;
 • prizele din incinta unității nu erau inscripționate cu valoarea nominală a tensiunii de alimentare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*