Amenzi de peste 50.000 de lei, aplicate de ITM Călărași în urma unor controale privind munca la negru

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

ITM Călărași a efectuat, în perioada 14 – 20 martie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Au fost efectuate 35 de controale în domeniul relațiilor de muncă, au fost sancționați șapte angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare de 23.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 37 de controale, 32 de angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 33.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate, restaurante, comerț, captarea și tratarea apei, tăierea și fasonarea pietrei, învățământ, transporturi, agricultură, depozitări, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

 • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetarea contractelor individuale de muncă (CIM), a adeverinței si extrasului REVISAL;
 • angajatorul nu a respectat prevederile legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, durata maximă a timpului de muncă, munca în zilele de sărbătoare legală;
 • neîncheierea în formă scrisă a CIM;
 • angajatorul nu ține evidența orelor prestate de salariați cu ora de începere și de sfârșit a programului de lucru;
 • neacordarea drepturilor salariale;
 • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
 • accesul și căile de circulație din stația de alimentare cu GPL nu sunt semnalizate corespunzător;
 • angajatorul nu a realizat semnalizarea de securitate a zonelor unde pot apărea atmosfere explozive;
 • acordarea echipamentului de protecție necorespunzător, acesta fiind din materiale care nu pot produce descărcări electrostatice;
 • nu se respectă frecvența examenelor medicale periodice;
 • unitatea nu a prezentat IP SSM privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locul de muncă;
 • semnalizarea de securitate insuficienta – indicatoare de avertizare lipsa la intrarea în zonele cu risc;
 • nu a finalizat controlul medical periodic la noii angajați;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*