Amenzi de peste 60.000 de lei, aplicate de inspectorii de muncă din Călărași în ultima săptămână

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Călărași a desfășurat între 10 și 16 martie, în coordonarea Inspecției Muncii, Campania de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care își desfășoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto cod CAEN – 4730.

În domeniul relațiilor de muncă au fost verificați 24 de angajatori, s-au aplicat 14 sancțiuni contravenționale: șapte amenzi, în valoare de 23.000 de lei, și șapte avertismente. Pentru neconformitățile constatate s-au dispus 22 de măsuri cu termene precise de rezolvare.

Principalele neconformități constatate care au fost și sancționate sunt:

  • angajatorul nu a respectat obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență;
  • angajatorul nu a respectat prevederile legale privind acordarea repausului săptămânal;
  • angajatorul nu a respectat obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost verificați 25 de angajatori, s-au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale: opt amenzi în valoare de 38.000 de lei și 21 de avertismente. Pentru neconformitățile constatate s-au dispus 29 de măsuri cu termene precise de rezolvare. Principalele neconformități constatate care au fost și sancționate sunt:

  • accesul și căile de circulație din stația de alimentare cu GPL nu erau semnalizate corespunzător;
  • angajatorul nu a realizat semnalizarea de securitate a zonelor unde pot apărea atmosfere explozive;
  • acordarea echipamentului de protecție era necorespunzător, acesta nefiind din materiale care nu pot produce descărcări electrostatice;
  • la data controlului la punctul de lucru, societatea desfăcea produse tip gaz lichefiat, iar lucrătorul ce deservea instalația monobloc de tip SKID, nu deține autorizație ISCIR;
  • nu se respectă frecvența examenelor medicale periodice;
  • unitatea nu a prezentat IP SSM privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locul de muncă;
  • nu a luat măsurile necesare pentru ca lucrătorii să fie instruiți conform prevederilor legale;
  • semnalizarea de securitate insuficientă – indicatoarele de avertizare lipseau de la intrarea in zonele cu risc;
  • nu a finalizat controlul medical periodic la noii angajați.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*