Amenzi în sumă totală de 10.000 de lei, date de ITM Călărași pentru muncă la negru

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

În perioada 01 – 05.08.2022, ITM Călărași a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

În domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 10 controale din care 9 au fost pe muncă nedeclarată, 2 angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 10000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 16 controale, 11 angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare de 5000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: alimentație publică, comerț, agricultură, captarea, tratarea și distribuirea apei potabile, confecții textile, extracția pietrișului și a nisipului, transporturi, construcții, întreținerea și repararea autovehiculelor, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale:
  • nu există o evidență a ore prestate ;
  • nerespectarea prevederilor privind repausul săptămânal;
  • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetare a contractelor individuale de muncă (CIM) și a adeverinței de vechime;
  • lipsă repartiție program de lucru,
  • angajatorul a realizat evaluarea riscurilor de securitate și sănătate în muncă, dar nu erau incluse și riscurile psihosociale și în special stresul la locul de muncă;
  • semnalizarea de securitate, nu acoperă toate riscurile de accidentare;
  • echipamentului individual de protecţie (EIP), nu este purtat în totalitate;
  • unitatea nu a prezentat la control documente din care să rezulte cum este organizată activitatea de acordare a primului ajutor medical si nici persoanele responsabile în acest sens;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*