Controale ale inspectorilor de muncă din Călărași, pentru combaterea muncii nedeclarate

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

ITM Cãlãraşi a efectuat, în perioada 22 -28.01.2024, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate şi pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 32 de  controale din care 32 au fost pe muncă nedeclarată, 4 angajatori a fost sancţionați și au fost aplicate amenzi in valoare de 11000 de lei. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 31 de controale, 27 de angajatori au fost sancţionaţi şi au fost aplicate 45 de avertismente și amenzi în valoare de 10000 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate:  activități de coafură și alte activități de înfrumusețare și întreținere corporală, fabricarea pâinii,fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, activitati de pompe funebre, activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, activități ale agentiilor de publicitate, lucrări de instalații electrice, fabricarea produselor lactate și brânzeturilor, fabricarea uneltelor,fabricarea altor articole din metal, fabricarea mobile, activități de arhitectură, agricultură, comerţ, baruri și restaurante, întreținerea și repararea autovehiculelor etc.

Printre neconformităţile constatate enumerăm;

-angajatorul nu ţine evidenţa orelor de muncă cu evidenţierea orei de început şi de sfârşit a programului  de muncă;

-angajatorul nu a completat și nu a actualizat Regulamentul Intern cu toate elementele prevăzute de art.242 lit. a-k din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii;

-angajatorul nu face dovada compensării în bani a concediului de odihnă;

-angajatorul nu a încheiat acte aditionale la contractele individuale de muncă, care să prevadă  data plătii salariului conf.  prevederilor art.17 alin. 5 din  Lg.53/2003 republicata;

-angajatorul nu face dovada comunicării către salariaţi a deciziilor de încetare a CIM, a adeverinţelor de vechime şi a extrasului de REVISAL;

-nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în Revisal;

-angajatorul nu a întocmit instrucţiuni proprii de S.S.M. pentru activitatea de vulcanizare;

-nu erau marcate căile de acces a autovehiculelor în incinta atelierului de reparaţii şi întreţinere a autovehiculelor;

-nu a fost instruită o persoană pentru acordarea primului ajutor;

-prizele electrice nu sunt inscripționate cu valoarea nominală a tensiunii de alimentare;

-societatea nu avea autorizare ISCIR pentru Compresor aer Model FL20-50 si verificarea tehnica periodică pentru Centrala termică WINDHAGER;

-societatea nu avea trusă de prim ajutor omologată;

-angajatorul nu a completat fișa postului persoanei cu atribuțiuni și responsabilități ssm;

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*