Deputatul Constantin Bîrcă: „Alegerea unui comisar român pentru agricultură în persoana lui Dacian Cioloș nu ne-a folosit la nimic”

Constantin Bîrcă. FOTO Facebook

Deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă, a precizat, într-o declarație politică făcută la tribuna Parlamentului, că este de notorietate faptul că, în ultimii ani, sectorul agricol a fost vitregit de fonduri, iar rezultatul se vede în nemulțumirile justificate ale fermierilor precum și în lipsa de pe piață a produselor românești.

Constantin Bîrcă spune că alegerea lui Dacian Cioloș ca și comisar pentru agricultură „nu ne-a folosit la nimic”, iar pe timpul mandatului acestuia România a ajuns să importe produse finite și exporte materii prime.

„Alegerea unui comisar român pentru agricultură în persoana lui Dacian Cioloș nu ne-a folosit la nimic. Ba mai mult, sub această coordonare am ajuns să exportăm floarea soarelui în Franța și să importăm ulei. Potrivit Programului 2014 -2020 elaborat sub directa sa oblăduire importăm produse finite și exportăm materii prime”, a spus deputatul PSD de Călărași.

El susține că în vederea remedierii situației, noua conducere a întocmit Planul Național Strategic pentru perioada 2023 – 2027 care va fi depus la Comisia Europeană la finalul acestei luni, răspunzând astfel nevoilor fermierilor și comunităților rurale.

„Prevederile acestui Plan au ca scop „schimbarea la 180 de grade a viziunii de dezvoltare a agriculturii românești astfel ca să nu existe riscul să pierdem niciun eurocent”, după cum afirmă ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. Comisia Europeană, are la dispoziție șase luni de zile pentru evaluarea planurilor strategice pentru fiecare stat membru”, a precizat Constantin Bîrcă.

Planul va fi prezentat în totală transparență, va fi discutat cu reprezentanții fermierilor urmând a fi redactat programul legislativ subsecvent aplicării. Corelat cu normele europene, acesta va cuprinde elemente noi și anume:

  • Eco-schemele care reprezintă un nou instrument menit să recompenseze fermierii care aleg să meargă mai departe în ceea ce privește protecția mediului și acțiunile în domeniul climei, sprijinind atingerea obiectivelor Pactului verde european. Sporește, de asemenea, transparența procesului de elaborare a planurilor strategice și le oferă fermierilor, administrațiilor, oamenilor de știință și părților interesate o bază pentru discuțiile ulterioare cu privire la utilizarea optimă a acestui nou instrument.
  • Agricultura ecologică având ca obiectiv concurența loială pentru fermieri și menținerea încrederii consumatorului;
  • Dezvoltarea zonei montane reprezintă o preocupare esențială ținând cont de faptul că 2022 este Anul Internațional al Dezvoltării Durabile a Munților.

„În concluzie, stimați colegi, stă în puterea noastră să redăm agriculturii României locul și rolul ce i se cuvin”, a mai declarat Constantin Bîrcă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*