DSVSA Călărași permite sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar

DSVSA Călărași permite sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale sacrificarea mieilor se face în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localități și zone unde nu evoluează boli transmisibile, a anunțat vineri, 23 aprilie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Călărași.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar și marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelarii, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar-veterinar.

DSVSA Călărași precizează că pentru perioada 21 aprilie – 1 mai, este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar.

„Aceste spații, în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislație, se pot organiza de către autorităţile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de DSVSA județeană, fiind asigurată supravegherea sanitară-veterinară prin medicii veterinari oficiali. Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea, expertizată sanitar-veterinar și marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în piețe sau magazine”, au precizat reprezentanții instituției.

Acolo unde nu există abatoare autorizate și distanța până la un astfel de abator este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațio temporar de sacrificare la ferme.

DSVSA județeană aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă se pot respecta regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea,  trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii. Și în aceasta situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar-veterinar și marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializata în piețe sau magazine.

Carnea provenita de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

În această perioadă va fi asigurată permanența Ia nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor (CSVSAO) pe raza localităților Călărași, Oltenița, Lehliu Gara, Mânăstirea și Borcea, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La sediul acestora vor fi afișate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

„Este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și non-animală în spații improvizate, nesupuse controlului pentru siguranţa alimentelor și neînregistrate, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu sunt asigurate condiții adecvate de igienă și siguranţă alimentară”, au mai precizat sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*