Dumitru Coarnă despre afacerea prin care statul român răscumpără cu un miliard de dolari o licență dată gratis: „O afacere genială!”

Deputatul Dumitru Coarnă. FOTO Facebook

Deputatul neafiliat de Călărași, Dumitru Coarnă, a comentat, în cea mai recentă declarație politică făcută în Parlament, afacerea prin care statul român răscumpără, cu un miliard de dolari, o licență de exploatare gaze naturale pe care a dat-o gratis în 2008, afacere pe care o cataloghează sarcastic ca fiind „genială”.

„O afacere genială. (…) Statul român a semnat contractul privind răscumpărarea licențelor de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră de la firma Exxon, contra sumei de un miliard de dolari, licențe pe care guvernul nostru le-a dat gratis în 2008 companiei canadiene Sterling Resources”, a spus el.

Deputatul este de părere că, în realitate, contractul Exxon Romgaz e o păcăleală „mai mare decât contractul Bechtel”.

„Cu această ocazie, s-au evaporat mai mulți bani decât în contractul pentru care statul român a plătit sume importante deși nu s-a construit nimic. În această nouă țeapă dată poporului român, vânzătorul, compania americana Exxon, va încasa miliardul de dolari fără să fi făcut nimic. Aceasta a cumpărat licențele de la compania Sterling Resources, contra sumei de 39 de milioane de dolari, și le-a revândut României pentru un miliard de dolari. Reprezentanții Guvernului ne spun că tranzacția, în valoare de peste un miliard de dolari, este expresia angajamentului Guvernului de a susține investițiile vitale în energie și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor și economiei românești”, a explicat Dumitru Coarnă.

Potrivit declarațiilor sale, prin acest contract se dorește începere extragerii gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, de către Romgaz și OMV Petrom, în cursul anului 2026.

„Guvernanții ne spun că urmăresc atingerea obiectivului de a asigura necesarul de gaz pentru consumul propriu al țării. Noi înțelegem că miliardul de dolari dat de țara noastră pentru a răscumpăra licențele cedate gratuit către companii străine, transformate ulterior în concesiuni, intră în cheltuielile Romgaz, cheltuieli pe care compania le va include în prețul gazului, adică în prețul final de vânzare către consumatorii români. Rusia vinde către clienții din Europa gaze cu 200 de dolari mia de metri cubi, în condițiile în care costurile de exploatare a gazelor nu includ și astfel de sume plătite de România. Vor plăti românii preșuri mai mici la gaze în aceste condiții? Va fi România competitivă pe piața europeană a gazelor cu astfel de costuri? Mă îndoiesc!”, a mai precizat deputatul călărășean.

El susține că o mare parte din cantitatea de gaz ce urmează a fi extrasă va fi folosită pentru răscumpărarea licențelor, acesta fiind și motivul pentru care românii vor continua să plătească un preț mare pentru gaze.

„Practic, din punga de gaze descoperită în Marea Neagră, cel puțin cantitatea de cinci miliarde de metri cubi sunt destinate răscumpărării licențelor. În cazul în care se mai întreabă cineva de ce este atât de scump gazul românesc exploata de companiile străine și revândut românilor, poate această așa-zisă afacere vă ajută să vă lămuriți. Pentru că, miliardul de care vorbim, intră în cheltuielile Romgaz, cheltuieli pe care aceasta le include în prețul gazului, adică prețul de vânzare la consumatorul final. Astfel România pierde, companiile de exploatare străine câștigă, Guvernul nostru fiind în slujba lor”, a mai declarat deputatul Dumitru Coarnă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*