Dumitru Coarnă despre vânzarea termocentralei Mintia: „Un act de trădare națională!”

Deputatul Dumitru Coarnă. FOTO Facebook

Deputatul neafiliat de Călărași, Dumitru Coarnă, acuză statul român că, prin vânzarea termocentralei Mintia, a organizat „un nou jaf național”.

Într-o declarație politică făcută în Parlament, deputatul călărășean arată că termocentrala Mintia a fost vândută pentru 91 de milioane de euro de către statul român societății Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding. El spune că la licitația publică, ce a avut loc pe 26 august 2022, s-a prezentat un singur ofertant: „o companie fantomă cu activitate zero în Romania, care pare a fi înființată special pentru această achiziție”. Vă reamintim că termocentrala Mintia este compusă din terenuri, pe o suprafață de peste 300 de hectare, construcții, cu bunuri mobile și echipamente aferente.

„În prezent, centrala dispune de cinci grupuri energetice destinate producției de energie electrică și termică. Din primele informații rezultă că statul român a organizat un nou jaf național. Numai fierul de la termocentrala Mintia valorează mai mult decât prețul de achiziție, nu mai vorbim de cei 334 de kilometri pătrați, terenul pe care se întinde marele complex energetic hunedorean, Termo Mintia”, arată Dumitru Coarnă.

Potrivit parlamentarului călărășean, termocentrala Mintia a fost vândută unei companii străine, cu 91 de milioane de euro, după ce, în prealabil, au fost investite în retehnologizarea sa aproximativ 161 de milioane de euro.

„Asta da afacere! Pentru achizitorul străin, nu pentru statul român! Statul român pierde din nou bani pe spatele cetățenilor săi și face încă un pas spre falimentarea totală a industriei naționale. Ca să ne liniștim, primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție, de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau e bază de cărbune. De ce a ales Ministerul Energiei această metodă de „privatizare” prin închiderea termocentralei? Știm cu toții că cel mai ieftin este să cumperi activele unei afaceri falimentate. Investitorii care au călcat pragul Ministerului Energiei, atunci când termocentrala Mintia era în funcțiune, nu au fost viabili. Trebuia mai întâi finalizată retehnologizarea grupului de 235 MW pe bani grei. În schimb, compania câștigătoare, Mass Global Energy Rom, controlată de iordanieni, și înregistrată în România în 1 mai 2022 se pare că a îndeplinit condițiile necesare pentru încheierea tranzacției. În cazul în care acești investitori fantomă nu îți vor îndeplini obligațiile asumate prin contract, Mintia va fi istorie, la fel cum s-a întâmplat cu toată industria românească”, a explicat el.

Potrivit lui Dumitru Coarnă, o soluție inteligentă ar fi fost transformarea termocentralei într-un proiect prietenos cu mediul. În felul acesta s-ar fi produs energie cu grupul proaspăt retehnologizat, după modelul german de exemplu, până când centrala pe gaze sau parcurile fotovoltaice ar fi fost construite și puse în funcțiune.

„Din declarațiile președintelui Mass Group Holding, rezultă că investițiile în modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia se vor ridica la peste un miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție, adaptarea la noile standarde europene și trecerea la producția de energie electrică din surse regenerabile, care să conductă la neutralitate climatică până în anul 2050. Ce vedem noi, de fapt, este trădare națională. Vindem resurse naționale valoroase unor companii străine, înființate peste noapte, pe care le răscumpărăm ulterior la suprapreț. Concluzia este una singură: companiile străine câștigă, iar guvernul român, din păcate, lucrează în slujba acestora”, a mai precizat Dumitru Coarnă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*