Eveniment național de diseminare a Proiectului SinCE-AFC, organizat la Călărași

FOTO ADR Sud Muntenia

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, a organizat marți, 12 iulie 2022, începând cu ora 10:00, evenimentul național de diseminare al proiectului SinCE-AFC, finanțat din Programul Interreg Europe.

La întâlnirea ce a avut loc la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu” din Călărași au participat 80 stakeholderi, experți în domeniul economiei circulare și strategi importanți în domeniul inovării din România.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate informații despre: Proiectul SinCE-AFC, activitățile și rezultatele acestuia; Programul Operațional Regional Sud – Muntenia 2021-2027; Recomandări pentru îmbunătățirea politicilor în sectorul agroalimentar; Planul de acțiune – analiza principalelor acțiuni; Inițiativele derulate de Asociația Cluster Centru de Cercetare Agricolă Fundulea precum și Provocările antreprenoriale în economia circulară precum și Diseminarea bunelor practici din cadrul celui de-al șaselea seminar desfășurat în perioada 11-12 mai 2022 în Debrecen, Ungaria.

În deschiderea evenimentului, Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a precizat: „Acest proiect vizează dezvoltarea economiei circulare. În Bărăgan, avem nevoie de astfel de proiecte care reprezintă soluția pentru combaterea poluării, scăderii demografice, exploatarea localităților limitrofe, susținerea agroecologiei și decarbonizarea. În Călărași, puține firme au reușit să integreze producția vegetală și zootehnică pe rafturile marilor lanțuri de magazine. Acest proiect vizează atragerea fondurilor europene și vine ca o soluție pentru crearea unor noi afaceri”.

Directorul general al ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat, a declarat: „Inițiativa diseminării rezultatele proiectului SinCE-AFC, finanțat prin Programul Interreg Europe, în Bărăgan, nu a fost întâmplătoare. Regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia are un caracter agricol foarte pronunțat, aproape 60% din cetățenii regiunii locuiesc sau își desfășoară activitatea în mediul rural. Ne dorim din suflet să potențăm această ramură a economiei din ce în ce mai mult. Dorim ca produsele realizate cu atâta trudă în regiunea noastră să fie șlefuite tot la noi în zonă, adică să mergem până la capătul lanțului alimentar, iar acest lucru nu se poate face decât cu o industrie alimentară competitivă, o industrie care să ne permită să intrăm în competiție cu producători din alte țări ale lumii. Proiectul SinCE-AFC are la bază un concept folosit tot mai des în ultima perioadă, cel de economie circulară. Astfel, încercăm să prelucrăm tot ce se poate prelucra și să scoatem în natură cât mai puține reziduuri. Evident că în contextul mondial actual, această abordare este mai mult decât bine venită, mai mult decât necesară. Sperăm ca și la nivelul regiunii noastre să avem tot mai multe exemple de asemenea proiecte”.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia implementează în calitate de partener proiectul „SinCE-AFC – Consolidarea spiritului antreprenorial al IMM-urilor din lanțul agroalimentar în tranziția către economia circulară”, finanțat în cadrul celui de-al patrulea apel de proiecte al Programului Interreg Europe.

Obiectivul general al SinCE-AFC este îmbunătățirea politicilor în domeniul strategiilor de inovare regionale, prin facilitarea mecanismelor orizontale, care susțin și sporesc spiritul antreprenorial al IMM-urilor în sectorul agroalimentar prin exploatarea oportunităților de economie circulară.

Proiectul este implementat în perioada 1 august 2019 – 31 iulie 2023 și are un bugetul total de 1.519.940 de euro, din care bugetul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia este de 143.420 de euro, contribuția proprie a instituției fiind de 2.868,40 euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*