Exponatul lunii august la Muzeul Dunării de Jos: opaiț (capac)

Exponatul lunii august la Muzeul Dunării de Jos: opaiț (capac). FOTO MDJ

Muzeul Dunării de Jos Călărași, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă prezintă ca exponat al lunii august, un opaiț (capac).

Piesa lunii august face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului și a fost descoperită în așezarea getică din zona Pietroiu – Gâldău (punctul Boureanu) în anul 1975, număr de inventar 25119.

Opaițul (capacul) este lucrat din argilă semifină, cu mică, ars oxidant, de culoare cărămizie, modelat cu mâna, având o înălțime de 85 mm și un diametru de 135 mm.

Decorată cu două brâuri crestate, perpendiculare unul pe celălalt, cu capetele întoarse spre dreapta, formând un fel de cruce gamată, două brațe pornesc de la baza mânerului, pe când celelalte două formează o singură bandă ce traversează longitudinal mânerul. Acest decor are un efect vizual deosebit, sugerându-se totodată, și o senzație de mișcare.

Obiectul prezintă în interior, până la circa 1 cm de buză, urme egale și puternice de ardere, pe când buza și partea exterioară nu au urme de ardere secundară, fiind mai probabil opaiț decât capac iar datarea fiind făcută între mijlocul sec. IV – a doua jumătate a secolului III a. Chr.

Piesa a fost publicată în volumul Cultură și Civilizație la Dunărea de Jos numărul XIII-XIV din anul 1995, de către Valeriu Sîrbu și Vasile Oprea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*