Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Dunării de Jos Călărași: cruce de mână cu pistornic

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos Călărași, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, propune ca exponat al lunii ianuarie o cruce de mână cu pistornic.

Piesa, cu numărul de inventar 32524, a fost achiziționată de Muzeul Dunării de Jos în anul 1991 de la doamna Călin Floarea din satul Rasa, comuna Grădiștea, din județul Călărași. Este o cruce realizată prin cioplire din lemn de fag, având o dublă funcționalitate, și anume cruce de mână pentru binecuvântare și pistornic. Dimensiunile acestui obiect cultural sunt: lungime = 29,5 cm; lățime = 11,5 cm și înălțimea de 1,3 centimetri.

Crucea este un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, fiind în același timp simbolul prin care Iisus Hristos s-a jertfit pentru omenire. Ea a fost declarată simbol al creștinătății în anul 325 era noastră, cu ocazia Conciliului de la Niceea.

La începuturi, semnul crucii se făcea cu degetul mare pe frunte. Ulterior, creștinii au început să utilizeze crucea mare (de la frunte, pe piept și la umeri), ca semn de apărare de rău. De obicei, aceasta este însoțită de invocarea Sfintei Treimi. Primul moment din viața unui creștin în care acesta ia contact cu semnul sfintei cruci este ritualul botezului.

Din suita celor 12 sărbători importante creștine, face parte și Boboteaza, botezul Domnului, sărbătoare ținută în fiecare an în a șasea zi a lunii ianuarie. Această sărbătoare are menirea de a ne reaminti cele petrecute în apele Iordanului când Iisus Hristos a primit botezul de la Sfântul Ioan.

În această zi, preoții fac o procesiune spre o apă pentru slujba sfințirii apelor. La sfârșitul acestei slujbe, în apa sfințită se aruncă o cruce mare de lemn, iar băieți tineri se aruncă în apă pentru a scoate crucea, chiar dacă este ger, pentru a avea parte de sănătate în anul respectiv.

Obiectul prezentat poate fi văzut pe toată durată lunii, acesta fiind expus la Secția Etnografie și Artă Populară a Muzeului Dunării de Jos.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*