Exponatul lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos Călărași – o cruce relicvar

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos Călărași – o cruce relicvar

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, propune ca exponat al lunii octombrie, o cruce relicvar.

Piesa, de mari dimensiuni, este considerată unicat printre descoperirile arheologice de la Păcuiul lui Soare dar şi de pe teritoriul Dobrogei. Este deosebită datorită manierei de redare a iconografiei dar şi a dimensiunilor destul de mari (L=70mm, l=57mm, grosime=10mm). Realizată din bronz, prin tehnica turnării în tipar şi gravare, are două elemente de închidere în partea superioară, cea inferioară fiind ruptă. Se mai păstrează 2/3 din avers. Braţele sunt inegale, cu extremităţile uşor evazate. Pe cruce este redată în relief, figura lui Iisus Hristos, cu capul aplecat spre dreapta. Este îmbrăcat în colobium lung până la glezne, faldurile veşmântului fiind redate în linii verticale ondulate, realizate prin gravare. La extremităţile braţului orizontal al relicvarului se distinge Maica Domnului, iar în partea stângă Sf. Ioan Evanghelistul. Prin maniera de redare a scenei Răstignirii şi a simbolurilor asociate, această piesă poate trece drept produs al unui atelier local, fiind încadrată cronologic la sf. sec. al X-lea.

Acest tip de cruciuliţe se purtau la piept sau agăţate la gât, de unde şi denumirea de cruciuliţe engolpion sau pectorale. În biserica ortodoxă, engolpionul este însemnul înalţilor ierarhi, episcopi, mitropoliţi sau patriarhi.

Ele sunt destinate păstrării unor fragmente din moaştele unor sfinţi sau a bucăţilor din lemnul Sfintei Cruci. Cele mai apropiate analogii pentru această categorie de piese se întâlnesc în Dobrogea de Nord.

Crucea relicvar face parte din expoziţia Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos şi este expusă în cadrul Secţiei Arheologie, aflată la demisolul Consiliului Judeţean. Programul de vizitare este zilnic, între orele 8- 16.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*