ISU Călărași: Mustul poate fi periculos dacă nu respecți câteva reguli importante!

Imagine de Julia Casado de la Pixabay

Este culesul viilor, iar pompierii călărășeni atrag atenția la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spațiile închise unde mustul este pus la fermentat.

Potrivit reprezentanților ISU Călărași, în lipsa oxigenului din aceste spații închise, dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie și constituie o otravă puternică. Totodată, acesta se amestecă ușor cu aerul, drept pentru care se răspândește foarte rapid în încăperea în care se produce.

Pentru a evita cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spațiile închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Călărași recomandă:

  • butoaiele cu must nu trebuie depozitate în beciuri sau spații care nu au căi de aerisire;
  • procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite,
  • dacă fermentarea se produce totuși într-un spațiu închis, este interzisă intrarea fără o aerisire în prealabil. Mai concret, deschizi ușa să intre aer de afară și aștepți minim jumătate de oră până vei intra!
  • doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale așa că e responsabilitatea ta să te păzești de acest pericol!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*