ITM Călărași continuă seria de controale pentru depistarea muncii la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat săptămâna trecută controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: învățământ, producția de energie electrică, comerț, agricultură, construcții, baruri și restaurante, confecții textile, tăierea și rindeluirea lemnului, etc.

Potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 27 de controale pentru muncă nedeclarată, au fost sancționați trei angajatori, dar și un salariat care a acceptat să lucreze fără forme legale, și s-au aplicat amenzi în valoare de 23.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 21 de controale, 18 angajatori au fost sancționați și s-au aplicat 41 de avertismente. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă (CIM);
  • angajatorul nu ține evidența orelor de muncă, cu evidențierea orei de început și de sfârșit a programului de muncă;
  • angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale;
  • angajatorul nu respectă prevederile referitoare la repausul săptămânal;
  • angajatorul nu face dovada compensării în bani a concediului de odihnă la încetarea CIM;
  • stabilirea mai multor perioade de probă pentru același salariat cu CIM diferite și aceeași funcție;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a deciziilor de încetare a CIM, a adeverințelor de vechime și a extrasului din REVISAL;
  • tuburile cu oxigen nu sunt asigurate împotriva căderii accidentale;
  • prizele nu sunt inscripționate cu valoarea nominală a tensiunii de alimentare ;
  • societatea nu a marcat si semnalizat cu toate dispozitivele, zonele de lucru din șantier;
  • evaluarea riscurilor de accidentare si îmbolnăvire profesională prezentată nu cuprinde toate locurile de munca;
  • pentru persoanele numite prin decizie să acorde primul ajutor nu au fost prezentate documente din care să reiasă că au fost instruite pentru acordarea ajutorului medical de medicul de medicina muncii, cu care unitatea are contract de prestări servicii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*