ITM Călărași continuă verificările efectuate în domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de muncă Călărași a efectuat, în perioada 06 – 10 martie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 17 controale pe muncă nedeclarată, iar doi angajatori au fost sancționați, fiind aplicate amenzi în valoare de 1.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă s-au efectuat 14 controale în urma cărora 14 angajatori au fost sancționați și au fost aplicate 25 de avertismente și amenzi în valoare de 4.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: alimentație publică, agricultură, transporturi de mărfuri și călători, comerț, construcții, exploatare forestieră, învățământ, demontarea mașinilor și echipamentelor scoase din uz, creșterea păsărilor, fabricarea mobilei, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a deciziilor de încetare a contractului individual de muncă (CIM) a adeverințelor de vechime și extrasului de REVISAL;
  • nerespectarea procedurii de concediere colectivă;
  • CIM nu conțin prevederi referitoare la repartizarea programului de muncă;
  • necompensarea concediului de odihnă la încetarea CIM;
  • nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în Revisal (încetări CIM, suspendări);
  • nu au fost prelucrate lucrătorilor fișele tehnice de securitate ale produselor fitosanitare utilizate;
  • instrucțiunile proprii de sănătate și securitate în muncă (S.S.M.) pentru prelucrarea solului cuprind articole care fac referire la lucrările de recoltat;
  • nu a fost prelucrat manualul de exploatare pentru tractoarele și mașinile agricole din import;
  • prizele electrice nu sunt inscripționate cu valoarea nominală a tensiunii de alimentare;
  • recipientele cu produse utilizate pentru curățarea spațiului si a echipamentelor de munca nu sunt depozitate in mod corespunzător;
  • regulatorul de presiune gaz de la aparatul de sudură oxi – gaz nu are manometrele funcționale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*