ITM Călărași reamintește că 31 ianuarie este termen limită pentru transmiterea modificărilor privind salariul de bază minim

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

ITM Călărași reamintește tuturor angajatorilor că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată a fost stabilit în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/ oră. Pentru domeniul agricultură și industrie alimentară, salariul minim rămâne și anul acesta la nivelul de 3.000 de lei lunar.

„Precizăm faptul că, prin excepție, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, în domeniul construcțiilor, salariul de bază minim se stabilește la 4.000 de lei lunar, conform dispozițiilor O.U.G. nr.168/2022. Aceeași ordonanță mai stabilește că, în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 de lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor dacă sunt îndeplinite cumulativ anumite condiții privind nivelul salariului de bază brut lunar și venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor”, au precizat reprezentanții ITM Călărași.

De asemenea, conform acestor dispoziții legislative și potrivit prevederilor art. 4 alin. 3 din H.G. nr. 905/2017 privind Registrul general de evidență a salariaților, pentru transmiterea modificărilor, angajatorii au avut la dispoziție un termen de maximum 20 zile lucrătoare de la data producerii acestora, termenul limită fiind 31 ianuarie 2023. Reamintim angajatorilor că au obligația de a majora salariile de bază ale tuturor angajaților ce le au stabilite sub acest nivel.

Din interogarea aplicației, astăzi, 31.01.2023, rezultă un număr de 1.421.931 de contracte de muncă active cu normă întreagă, înregistrate cu salariul minim pe economie la valoarea de 3.000 de lei, respectiv 300.549 la valoarea de 4.000 de lei. Atenționăm angajatorii că netransmiterea, în termenul legal, a modificării salariului în aplicația Revisal constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 8.000 de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*