ITM Călărași sancționează angajatorii pentru muncă nedeclarată și încălcări ale securității și sănătății în muncă în diverse domenii de activitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat, în prima săptămână a lunii mai, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 14 controale, din care 14 au fost pe muncă nedeclarată, iar patru angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare de 9.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 12 controale, 10 angajatori au fost sancționați, fiind aplicate 19 avertismente și amenzi în valoare de 8.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: fabricarea produselor din carne, activități medicale, repararea și întreținerea autovehiculelor, agricultură, comerț, construcții, transporturi, baruri și restaurante, jocuri de noroc, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • angajatorul nu ține evidența orelor de muncă cu evidențierea orei de început și de sfârșit a programului de muncă;
  • nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în Revisal (CIM, încetări CIM, suspendări/detașări);
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • contractul individual de muncă (CIM), nu conține prevederi referitoare la repartizarea programului de muncă;
  • angajatorul nu a întocmit programarea concediilor de odihnă;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a deciziilor de încetare a CIM, a adeverințelor de vechime și a extrasului din REVISAL;
  • autorizațiile ISCIR ale celor doi stivuitoriști nu sunt vizate pe anul în curs;
  • instrucțiunile proprii nu cuprind reglementări de securitate și sănătate în muncă (SSM) pentru activitatea de curățenie;
  • planul de prevenire și protecție nu a fost actualizat pe anul în curs;
  • nu au fost stabilite prin fișa postului atribuțiile și răspunderile în domeniul SSM pentru toți lucrătorii;
  • butelia de CO2 de la mașina de preparat sifon nu era asigurată pentru a preveni căderea accidentală;
  • prizele nu erau inscripționate cu valoarea nominală a tensiunii de alimentare;
  • trusa de prim ajutor avea termenul de valabilitate expirat;
  • nu există dovezi că unitatea a acordat echipament individual de protecție (E.I.P.) conform normativului intern de acordare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*