Județul Călărași număra, la finalul lunii aprilie, peste 63.000 de pensionari

Deficiențe grave depistate de echipele de control în centrele rezidențiale din județul Călărași. FOTO: Pixabay

Prefectura Călărași anunță că numărul total al pensionarilor din județ, la sfârșitul lunii aprilie, a fost de 63.331 persoane.

Din total, 92,85 la sută erau pensionari de asigurări sociale de stat (58.809) și 7,15 la sută pensionari agricultori (4.522 de persoane). Din totalul pensionarilor de asigurări sociale de stat cu pensie anticipată și pensie anticipată parțială, femeile reprezentau 0,08 la sută.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, un număr de 58.809 persoane beneficiau de pensie, din care 75,63 la sută beneficiari pensie pentru limită de vârstă, 0,18 la sută beneficiari pensie anticipată, 1,86 la sută beneficiari pensie anticipată parțială, 8,9 la sută beneficiari pensie de invaliditate, 13,4 la sută pensie de urmaș.

În prezent, la nivelul UE, populația în vârstă de peste 60 de ani se mărește cu aproximativ două milioane de persoane anual, o creștere dublă față de cea înregistrată la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Pe termen lung, în Uniunea Europeană, se preconizează o creștere cu aproximativ patru ani a speranței de viață la 65 de ani, de la 17,9 ani la bărbați și 21,2 ani la femei în anul 2015, la 22,4 ani și, respectiv, 25,6 în 2060.

Pretutindeni în Uniunea Europeană femeile încasează pensii mai mici decât bărbații, în medie cu 36 la sută mai reduse. În 2021, la nivelul statelor membre, decalajul de pensii între bărbați și femei, în rândul persoanelor din grupa de vârstă de 65-79 de ani, se situa între un minim de 1,8 la sută în Estonia și un maxim de 48,7 la sută în Cipru. Aceste decalaje sunt, în principal, consecința diferențelor de gen din sfera drepturilor de pensie obținute pe baza veniturilor înregistrate din munca cu forme legale, adică femeile au câștigat salarii mai mici și au avut vieți profesionale mai scurte decât bărbații, cu o prevalență mai mare a muncii cu fracțiune de normă.

Anul trecut, 14,7 la sută dintre persoanele în vârstă de cel puțin 65 de ani erau expuse riscului de sărăcie, față de un procent de 17,9 înregistrat pentru restul populației. În medie, la nivelul UE profunzimea sărăciei pentru persoanele în vârstă de cel puțin 65 de ani era de 16,5 la sută, în 2020.

Chiar dacă pensiile constituie principala sursă de venit pentru europenii vârstnici, nivelul de trai la vârste înaintate depinde și de alți factori, precum deținerea unei locuințe și a unui patrimoniu financiar, accesul la alte prestații (subvenții pentru locuințe sau pentru încălzire) și la alte servicii, precum și posibilitățile de încadrare în muncă. De asemenea, este important să se evalueze în ce măsură venitul din pensie le permite pensionarilor să își satisfacă în mod adecvat nevoile generale dar și pe cele de asistență medicală, de servicii sociale și de îngrijire pe termen lung, care cresc odată cu înaintarea în vârstă.

Durata perioadei de pensionare este corelată cu sustenabilitatea, deoarece cu cât durata este mai mare, cu atât mai însemnate sunt costurile acesteia. În UE, la nivelul anului 2021, s-a estimat că această durată variază între 16,5 ani în Romania și Bulgaria și 24,5 ani în Franța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*