Mai mulți pescari au semnalat prezența de vipere pe malul Dunării, la Oltenița

Mai mulți pescari au semnalat prezența de vipere pe malul Dunării, la Oltenița. FOTO Primăria Oltenița

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Oltenița au informat că mai multe vipere au fost observate de către pescari, pe cheiul Dunării, în zona portului Oltenița, dar și în apropiere de pasarela de peste răul Argeș.

Potrivit Primăriei Oltenița, Prefectura Călărași și Spitalul Municipal Oltenița au fost informate despre necesitatea asigurării de ser antiviperin, că măsură preventivă.

Ce trebuie să știți dacă mergeți la pescuit sau drumeții în zona Dunării:

  • Viperele au un camuflaj extrem de bun, așa că nu va bazați că o să le vedeți;
  • Trebuie să aveți un echipament corespunzător: bocanci, pantaloni lungi dintr-un material mai rezistent, (ciorapul tras peste pantalon, măsura care ajuta și în cazul căpușelor). Trebuie să știți ca o viperă în poziție de atac poate “sări” între o treime si două treimi din lungimea ei, deci cca 30-60 cm;
  • Nu intrați în panică atunci când vedeți o viperă! Încercați să o ocoliți la o distanță de câțiva metri, iar dacă aceasta încercă să plece, aveți răbdare să se retragă. Dacă o întâlniți pe o potecă, iar aceasta e amorțită, puteți să o îndepărtați cu un băț lung;
  • Trebuie să fiți atenți atunci când va așezați în iarbă, când faceți cățărări sau pășiți peste praguri de piatră sau trunchiuri de copaci căzuți, locuri unde viperelor le place sa se camufleze. Dacă se vor trezi brusc cu un picior în față sau chiar pe ele, cu siguranță vor ataca.

În cazul unei mușcături, serul antiviperin poate fi administrat după cca 6-8 ore și, chiar dacă nu există în stoc, acesta se aduce în regim de urgență. Atenție, serul antiviperin se administrează numai sub supraveghere medicală, nu achiziționați și nu vă administrați serul singuri deoarece acesta trebuie păstrat în condiții stricte de temperatura, iar unele persoane pot dezvolta reacții alergice la acesta.

În cazul unei mușcături, trebuie să țineți cont de următoarele lucruri:

  • Încercați să vă liniștiți, nu intrați în panică;
  • Sunați la 112 și anunțați imediat incidentul. În cazul în care nu aveți semnal, trebuie să vă deplasați calm până într-o zonă cu semnal GSM (serviciul de urgență poate fi apelat din orice rețea mobila);
  • Stați în poziție orizontală până la sosirea ajutoarelor;
  • Curățați locul mușcăturii cu apă;
  • Nu faceți incizii ca să se scurgă sângele;
  • Nu aplicați garou, veninul va avea o concentrație mare și ca distruge celulele;
  • Nu aplicați obiecte reci sau gheață;
  • Nu consumați alcool.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*