Mari personalități călărășene la Muzeul Dunării de Jos. Personalitatea lunii decembrie: Lucian Pavel

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului personalitatea lunii decembrie: Lucian Pavel.

Regretatul profesor Lucian Pavel, un proeminent om de cultură și valoros dascăl, s-a născut în data de 26 decembrie 1942 în satul Cosoba din județul Giurgiu. În anul 1960 a absolvit Liceul „Ion Maiorescu” din Giurgiu, iar în anul 1965, Facultatea de Filologie, din cadrul Universității din București.

Profesorul Lucian Pavel și-a început cariera la Grupul Școlar „Nicolae Bălcescu”, care-si avea sediul în actualul sediu al scolii noastre. A fost inspector de specialitate în județul Ilfov și în Călărași, lector

de limba română la Universitatea Beijing – China, profesor de limba română și director la Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Oltenița.

Din anul 1995 este lector de limba română la Universitatea Belgrad și Novi Sad – Serbia și Muntenegru.

În anul 2005 este numit inspector școlar general la ISJ Călărași. A pregătit elevi care au avut rezultate foarte bune la Olimpiadele Naționale de Limba Română. A fost membru în Comisia Națională de Limba Romană, referent științific la manualele școlare de limba română și referent științific al manualului Istoria Literaturii Române EDP, 1987.

A participat la Congrese Internaționale ale Traducătorilor la Belgrad – 2000, 2001.

A fost organizator al „Expoziției de fotografie Brâncuși” – dedicată centenarului artistului – Muzeul Național din Belgrad, a fost cercetător asociat al Academiei Române, Institutul de Istorie și Teorie Literară „George Călinescu” din 2008.

A obținut diploma de merit, conferită de Universitatea Beijing, China 1991, Diploma de Onoare în anul 1999 ca membru al Societății de Limba Română, Premiul de Excelență – Uniunea Scriitorilor din Serbia 2006, Certificat de Apreciere, Viena – 2007. A fost membru fondator al Fundației „Sfinții Constantin și Elena”, Serbia.

„Prin tot ceea ce a întreprins, cu profesionalism și aplicație, profesorul Lucian Pavel a pus la punct o strategie culturală pe termen lung, într-un dialog lipsit de prejudecați și complexe, desfăşurat într-un spațiu creator ce-și relevă semnificațiile îmbogățitoare dincolo de convenționalele granițe dintre țări și popoare.

Putem afirma, fără putință de tăgadă, că prin întreaga sa activitate, profesorul Lucian Pavel a militat pentru descătușarea creativității elevilor și studenţilor săi, pentru lărgirea deschiderii lor intelectuale. Generații întregi de elevi au învățat de la acest profesor cum poate fi convertit handicapul provinciei într-un atu de originalitate și forță de creație. Un însemnat număr dintre elevii săi au ajuns adevărați profesioniști ai limbii și literaturii române – profesori, gazetari, scriitori – gratie harului sau inițiatic și îndrumător.

A pus în legătura valori culturale, a consolidat un curent de colaborare spirituală, dar și de relații interumane spre numitorul comun al unei solidarități de lungă durată. A căutat să construiască noi motivații într-un domeniu nu o dată saturat sau mimat de suficiență, transformând proiectele în acțiuni directe în beneficiul comunităților, atât în țară, cat și în străinătate”, spune muzeograful Andreea Parnic.

În anul 2007, profesorul Lucian Pavel a fost declarat „Omul Anului” de către Primăria Municipiului Călărași. A decedat la data de 12 mai 2009 în urma unui infarct miocardic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*