Munca la negru, în atenția inspectorilor ITM Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat, în perioada 26 – 29 aprilie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, au fost efectuate 26 de controale în domeniul relațiilor de muncă, au fost sancționați doi angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare de 11.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 14 controale, 23 de angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 4.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: fabricarea mobilei, prelucrarea cărnii, transporturi, întreținerea autovehiculelor, confecții metalice, restaurante, construcții, comerț, agricultură, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

 • angajatorul nu face dovada înmânării salariatului a unui exemplar al contractului individual de muncă (C.I.M.);
 • lipsa repartiție programului de lucru în C.I.M.;
 • nerespectarea repausului săptămânal;
 • angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale;
 • completarea eronată în REVISAL a elementelor CIM (modificări, suspendări, încetări) sau dublate;
 • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
 • angajatorul nu ține evidența orelor prestate de salariați, cu ora de începere și de sfârșit a programului de lucru;
 • lucrătorii desemnați să aplice măsurile de prim-ajutor, nu au fost instruiți în acest sens;
 • indicatoarele de avertizare sunt deteriorate sau nu există, la locurile de muncă unde pot apare atmosfere explozive;
 • la echipa de mentenanță a societății s-a constatat că unele sortimente a echipamentelor de protecție (EIP), prezintă uzură avansată;
 • unitatea nu a completat lista internă de acordare a EIP cu echipamentul de protecţie specific evitării răspândirii noului coronavirus SARS CoV-2, deși echipamentul de protecţie exista și era utilizat de către salariați.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*