„Muzeul Dunării de Jos” Călărași va fi renovat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Consilierii județeni din Călărași vor vota luni, 19 septembrie, în cadrul unei ședințe a CJ Călărași ce are loc online, un proiect de hotărâre ce vizează renovarea clădirii Muzeului Dunării de Jos din Călărași, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României.

Astfel, în condițiile legii, Consiliul Județean Călărași a depus proiectul „Renovare integrată clădire Muzeul Dunării de Jos Călărași” în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2, Operațiunea B.1: renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice, în temeiul Hotărârii nr. 68 din 31.03.2022.

În vederea atingerii obiectivelor asumate la nivel local prin documentele strategice elaborate și aprobate, Consiliul Județean Călărași este angajat într-un amplu proces de identificare, elaborare și implementare a unor abordări pe termen lung a dezvoltării județului, furnizând direcția și orientarea tipurilor de acțiuni care trebuie întreprinse. Implementarea acestei inițiative va conduce la reabilitarea clădirii Muzeului Dunării de Jos, care să fie redată circuitului public într-o formă arhitecturală îmbunătățită și care să poată fi utilizată în siguranță.

Obiectivul specific al Componentei 5 – Valul renovării, Axa 2 al PNRR este renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, respectiv renovarea integrată a clădirilor publice (eficiență energetică și consolidare seismică).

Având în vedere constatările expertizei tehnice realizată pentru corpurile A, B și C și anume cea de încadrare în riscul seismic II, posibilitatea atragerii unor fonduri europene care să permită reabilitarea și consolidarea unei astfel de clădiri este redusă.

O sursă de finanțare o oferă Planul Național de Redresare și Reziliență, care face posibilă abordarea clădirilor cu risc seismic prin Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2, Operațiunea B.1: renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a clădirilor publice.

Având în vedere solicitarea de clarificări din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației cu privire la datele de identificare ale clădirilor ce necesită renovare integrată, s-a constatat că anii construirii acestora sunt diferiți față de cei raportați inițial.

„În consecință, propun modificarea Anexei Hotărârii nr. 68 din 31.03.2022, în privința anilor construirii clădirilor, în concordanță cu datele actualizate din inventarul bunurilor ce aparțin domeniului public al Județului Călărași. Drept urmare, consider necesară și oportună adoptarea hotărârii Consiliului Județean Călărași în forma și în condițiile arătate în prezentul proiect de hotărâre”, a precizat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*