Muzeul Dunării de Jos organizează în perioada octombrie – decembrie, expoziția de ceramică etnografică Au decorat  pământul”

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, organizează în perioada octombrie – decembrie 2023, expoziția de ceramică etnografică, sugestiv intitulată “Au decorat  pământul”.
Vernisajul expoziției va avea loc la sediul muzeului, din strada Progresul, nr. 4, joi, 12 octombrie, ora 12.00.
Obiectele expuse aparțin împătimitului colecționar Popescu Sergiu-Sorin, născut pe meleagurile Teleormanului, absolvent al cursurilor universitare și a Școlii doctorale din București, dobândind titlul de doctor în istorie, dar a urmat și  programul de pregătire “Bazele restaurării ştiinţifice”, organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural, prin Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, obținând atestatul de expert în restaurare ceramică-metal.
Actualmente activează ca restaurator, în cadrul Laboratorului de restaurare metal, al Muzeului Național de Istorie a României, București.

“Cu dragostea pentru ceramica de uz casnic, pare că s-a născut, îndrăgind și colecționând totodată, ceramică din centrele de olărit de la Korond, Horezu, Oboga, Turda, Dărmănești-Dâmbovița , Piscu, Siseștii și de pretutindeni, din târguri și din locurile pe care le-a cercetat.
Însă accelerarea completării colecției s-a produs cu anul 2019, când a privit ca pe o oportunitate din ce în ce mai mare, faptul de a salva aceste piese minunate, și de a le avea tot timpul în preajma sa.
Domnul Sergiu-Sorin Popescu mărturisește că sentimentul de mulțumire, îi este completat cu fiecare expoziție pe care reușește să o valorifice, prin redarea acestor piese, în circuitul muzeal național.
Expoziția este oferită tuturor vizitatorilor, dar impactul vizual, sperăm să fie maxim, în special pentru cei tineri, care nu au apucat să trăiască asemenea experiențe, de a bea apa din căni de lut sau ulcioare, ba chiar de a servi masa din castroane, blide sau farfurii de acest gen.
Acesta reprezintă principalul motiv, pentru care, dorim să aducem în atenție aceste vase de capacitate, care făceau parte din inventarul gospodăriilor, fiind frecvent folosite.
Sigur, că în timp, aceste tipuri de vase, au fost folosite din ce în ce mai rar, fapt ce a determinat o diminuare a activității în centrele de olărit.
Recunoștința noastră se îndreaptă către acești oameni, care încearcă cu orice preț, mai mic sau uneori destul de mare, să salveze de la distrugere aceste vase de lut lucrate cu trudă, înnobilate cu smalț și ornamentate fiecare în funcție de rolul pentru care a fost plăsmuit” – Muzeul Dun
ării de Jos.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*