Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași. FOTO Paul Alexe

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanța. El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție din Constanța, în perioada martie – iulie 2019, Vasile Iliuță, în calitatea sa de președinte al CJ Călărași, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului Județean Călărași.

„Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călărași au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Județean Călărași în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcția publică pe care o dețineau”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Totodată, aceștia au mai reținut că, în aceeași perioadă și în același context, Iliuță ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.

„Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 de lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale”, se precizează în rechizitoriu.

În plus, conform DNA Constanța, la data de 20 decembrie 2019, Vasile Iliuță ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*