Proiect privind screening-ul pentru cancerul de col uterin, lansat la Primăria Călărași

Primăria Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Primăria Călărași va găzdui miercuri, 28 iulie, de la ora 11.00, evenimentul de lansare a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce (SCCUT) în județul Călărași. Evenimentul se desfășoară în paralel cu o amplă acțiune de testare a femeilor, ce va avea loc în cadrul Unității Mobile de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, ce va fi amplasata într-o zonă adiacenta Primăriei Municipiului Călărași, între orele 09.30 – 16.00.

Proiectul SCCUT reprezintă un demers complex de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, vizând peste 170.000 de femei din regiunea Muntenia Sud (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Giurgiu, Prahova și Teleorman) provenind în special din grupuri vulnerabile.

Contextul în care acest proiect a fost elaborat este acela al unei priorități strategice de sănătate publică: anual se înregistrează peste 3.300 de cazuri noi și peste 1.700 de noi decese prin cancer de col uterin. Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile de vârstă 15-45 ani, 1 din 5 femei testate va avea rezultat pozitiv HPV, dintre care 1 din 10 femei va dezvolta o leziune precanceroasă.

Reducerea poverii cancerului în populație prin depistarea în faze incipiente de boală și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalității specifice prin intervenții de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014 – 2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin recunoaște importanța prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening.

Proiectul SCCUT are ca principal obiectiv consolidarea programului național de screening pentru cancerul de col uterin, inițiat de Ministerul Sănătății în anul 2012, prin implementarea strategiei de testare pentru infecția persistentă cu HPV și formarea de parteneriate inovative cu societatea civilă pentru informarea, educarea și mobilizarea femeilor, în special din grupurile vulnerabile, privind importanța prevenției cancerului de col uterin.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*