Recomandări ale pompierilor călărășeni pentru o minivacanță în siguranță

Detașamentul de pompieri Călărași. FOTO ISU Călărași
Detașamentul de pompieri Călărași. FOTO ISU Călărași

Pentru a petrece în siguranță clipe plăcute și relaxante în această minivacanță, pompierii militari călărășeni recomandă cetățenilor să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor.

Potrivit ISU Călărași, în perioada următoare, peste 100 de pompieri militari sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute, cetățenii care vor să meargă la picnic sunt sfătuiți să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement și în gospodăriile populației trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, culturi agricole, păduri sau vecinătăți.

De asemenea, fumătorii sunt îndemnați să nu arunce la întâmplare resturile de țigară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate și amenajate.

O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie lăsate la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).

Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis și fumatul în pădure sau la o distanță mai mică de 100 de metri de aceasta.

Este foarte important ca normele de prevenire și stingere a incendiilor la lăcașurile de cult și măsurile de protecție la foc să fie respectate întocmai, iar organizarea activității de apărare împotriva incendiilor să fie la un nivel corespunzător.

Recomandări pentru scăldat:

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” al Județului Călărași recomandă:

  • frecventați doar locurile special amenajate pentru înot și scăldat;
  • respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
  • evitați scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu știți să înotați sau nu aveți deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventurați să vă scăldați, dacă nu înotați bine;
  • evitați scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci;
  • nu realizați acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcții;
  • nu intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare;
  • nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
  • de asemenea, părinții, bunicii și tutorii legali ai copiilor trebuie să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea riscului de înec nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziționate special pentru cei mici ori în cadă;
  • urmăriți continuu comportarea copiilor în apă: nu vă lăsați distrași de alte activități și nu vă întoarceți nicio clipă cu spatele la aceștia. Nu uitați că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinților sau altor persoane mature, chiar dacă știu să înoate;
  • echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
  • purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
  • explicați-le adolescenților pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism, constând în sărituri în apă de pe platforme, poduri sau alte construcții, iar în cazul ieșirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliți de comun acord, o periodicitate și o modalitate de contact. Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar și cazurile în care copii, tineri și adulți își pierd viața la scăldat.

Salvatorii călărășeni sunt pregătiți în permanență să intervină cu mijloacele tehnice din dotare pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*