Saloanele Bărăganului, la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă invită joi, 16 februarie, ora 13.00, la deschiderea expoziției Saloanele Bărăganului.

„Expresiile vizuale ale Câmpiei Bărăganului au fost și sunt motiv de inspirație pentru mulți plasticieni, care văd acest spațiu solar ca un simbol al germinației și al continuității. Multitudinea de efecte atmosferice, cromatica pitorească legată de frumusețea anotimpurilor, întinderea nesfârșită și mirifica Dunăre cu vegetația exotică au fost surprinse în nota lor figurativă, existând artiști atrași și de amănuntele detaliului interpretat modern ori dominat de spații aerate, abstractizate în stilizări largi, gestuale ale formelor generale ale pământului, deseori accentuate de câte un element specific ori de ecleraje modificate în funcție de schimbarea luminii de peste zi. Fie că au lucrat în plein-air, fie că memoria le-a păstrat un anumit cadru imagistic, artiștii au evocat zona sudică a țării în numeroase aspecte, din rândul cărora nu lipsește trăirea directă asupra motivelor artistice din realitate, care ulterior au devenit o impresie sau un sentiment argumentat plastic în lucrările reflectând tendințe stilistice dintre cele mai diverse. Însă nu numai natura este punctul de atracție al pictorilor, graficienilor, fotografilor, sculptorilor și altor artiști vizuali, care se exprimă în ceramică sau sticlă, ci și peisajul citadin, mai ales, orașul Călărași, care rămâne pentru Saloanele Bărăganului un element repovestit al fiecărei ediții. Invitatul din anul acesta, Victor Grigore, expune o suită de acuarele în care urbea de pe malul Borcei este descompusă în imagini contemporane, detalii stradale și aspecte cotidiene, a căror cromatică dă măsura experienței unui plastician exersat în secretele compoziției, spune criticul de artă Amelia Dincă.

Evenimentul va avea loc la sediul muzeului, situat în strada Progresul, nr. 4, iar expoziția va fi deschisă pentru public până în data 10 martie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*