Sărbătoarea Bobotezei la Călărași va avea loc fără ceremonia aruncării și recuperării Sfintei Cruci!

Sărbătoarea Bobotezei la Călărași va avea loc fără ceremonia aruncării și recuperării Sfintei Cruci!

Primăria Municipiului Călărași va organiza și în acest an, pe 6 ianuarie, tradiționala Sărbătoare a Botezului Domnului (Boboteaza) în Parcul Central, situat pe malul Brațului Borcea, cu respectarea tuturor normelor de protecție în vigoare.

„Sărbătoarea Bobotezei sau Botezul Domnului va avea loc și anul acesta la Călărași, pe 6 ianuarie, însă cu respectarea tuturor normelor de protecție cum ar fi purtatul măștii, distanțarea fizică, ținând cont de faptul că încă ne aflăm în stare de alertă. În Parcul Central va avea loc oficierea Slujbei Aghesmei Mari, din păcate, nu și ceremonia aruncării și recuperării Sfintei Cruci. Nu vom putea da curs și altor obiceiuri cum ar fi botezul cailor ori parada atelajelor sau servirea localnicilor cu câte o porție de fasole și vin fiert. Pandemia nu s-a sfârșit și în consecință trebuie să ne conformăm rigorilor impuse de legislația în vigoare”, a spus primarul municipiului Călărași, Marius Dulce

Programul evenimentului care debutează cu Oficierea Sfintei Liturghii de către Pr. Protopop Dinu Vasile Viorel la Catedrala Sf. Anastasia între orele 08.30 – 10.30 va continua în Parcul Central cu Oficierea Slujbei Aghesmei Mari și cu ceremonia aruncării în apele Borcei a unei cruci din flori.

Program Bobotează 2021

  • 08.30 – Oficierea Sfintei Liturghii de către Pr. Protopop Dinu Vasile Viorel la Catedrala Sf. Anastasia
  • 10.30 – 10.45 Deplasarea suitei oficiale în Parcul Central, situat pe malul Brațului Borcea
  • 10.45 – 11.15 Oficierea Slujbei Aghesmei Mari
  • 11.15 – 11.30 Ceremonia aruncării unei cruci din flori în apele Brațului Borcea

Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) a fost instituită în amintirea botezului primit de Hristos de la Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului și este prăznuită, potrivit calendarului ortodox, la 6 ianuarie. Se mai numește Epifania sau Teofania, adică Arătarea Domnului, pentru că în această zi s-a arătat Mântuitorul, care stătuse până atunci necunoscut, a ieșit pentru prima dată în lume, fiind mărturisit ca Mesia.

Începutul acestei sărbători datează cel puțin din secolul al III-lea, de când avem mențiuni despre existența ei, fiind atestată pentru prima dată în Alexandria, de Clement Alexandrinul.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*