
Propunerea Asociației Jurnaliștilor Profesioniști de Turism “Travel Pro” de a extinde vacanța de vară până la finalul lunii septembrie generează un val tot mai larg de susținere din partea liderilor din turism, ai administrației locale și ai organizațiilor reprezentative din industrie. Măsura este considerată una strategică, atât pentru impulsionarea turismului românesc, cât și pentru echilibrul educațional și familial.
Alin Burcea, președinte ANAT, a reamintit că această idee este susținută de peste un deceniu de asociațiile din turism:
„ANAT luptă de 10 ani pentru modificarea vacanțelor. Am reușit ca, în urma discuțiilor cu Ministerul Învățământului, să îi convingem că nu trebuie să se înghesuie toți românii în aceeași perioadă. Am propus ca vacanța de vară să fie luată pe cicluri școlare: clasele I-IV de la 1 iunie, clasele V-VIII din 15 iunie și liceele de la 1 iulie. Se mai poate face eșalonarea și pe regiuni – Moldova, Ardeal, Dobrogea, Banat. În orice formulă, ideea este valabilă, dar trebuie să convingem Ministerul Învățământului să facă acest pas.”
Adrian Voican, vicepreședinte ANAT si președinte BIBI Group4Travel aduce în discuție necesitatea dialogului dintre factorii decidenți din administrația centrală:
„Este o idee bună să avem vacanțe decalate în România cu una sau două săptămâni, de exemplu pe zone diferite, astfel încât să profităm de vremea bună din septembrie și pentru vacanța elevilor care n-au reușit să profite în lunile de vară din diferite motive. Merită să luăm în considerare experiența Germaniei care face vacanțele elevilor pe landuri. În același timp, trebuie să ținem cont și de nevoile profesorilor, pentru că a ține școala deschisă mai mult înseamnă costuri în fiecare perioadă a anului. În orice caz trebuie să stea toți factorii de decizie la masă ca să găsească o soluție optimă”.
Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța, subliniază impactul economic regional:
„Turismul este cu siguranță un factor de dezvoltare economică foarte important pentru tot județul. Trebuie foarte bine puse în balanță care ar fi avantajele și dezavantajele unei astfel de măsuri, iar dacă din analiză rezultă că e benefică prelungirea vacanței, cu siguranță propunerea se va aproba.”
Corina Martin, președinte RESTO și fost președinte ANAT, reiterează susținerea consistentă a industriei ospitalității:
„De foarte mulți ani, organizațiile din industria ospitalității au solicitat acest lucru. Tarifele mai accesibile, condițiile climatice excelente din septembrie și eliminarea aglomerației ar aduce beneficii directe și familiilor, și elevilor, și economiei. Suntem bucuroși că și presa de turism vine cu asemenea propuneri și se raliază ideilor pe care noi le-am lansat în spațiul public fără succes până acum. Traversăm o perioadă extrem de grea pentru România în general, pentru români, pentru economia țării și pentru industria ospitalității, mai ales pentru că suntem o industrie extrem de lovită, extrem de afectată, care a pierdut masiv acum prin eliminarea tichetelor de vacanță. O măsură care să prelungească cu două săptămâni vacanța de vară ar ajuta foarte mult industria, dar și pe elevii, studenții și familiile acestora din România, care și-ar permite să se mai bucure puțin de vacanță în destinațiile din industria ospitalității din România.”
Răzvan Filipescu, fost președinte al Autorității pentru Turism, declară:
„Este normal să ne dorim o astfel de măsură. Dacă factorii de decizie vor considera că elevii nu sunt afectați, atunci turismul va avea mult de câștigat. Nu ne dorim însă ca acest câștig să fie în detrimentul elevilor.”
Asociația Travel Pro consideră că această coagulare a vocilor din industrie reprezintă un pas esențial către un dialog constructiv cu autoritățile.
„Este clar că susținerea este largă și argumentată. Ceea ce propunem nu este o favoare, ci o măsură echilibrată, cu impact pozitiv pe termen lung. Este timpul pentru decizii strategice, bazate pe realități și soluții viabile”, a declarat Adrian Boioglu, președintele Asociației Travel Pro.
Asociația Travel Pro reiterează apelul său către Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și către prim-ministrul Ilie Bolojan și viceprim-ministrul Dragoș Anastasiu, pentru a analiza și adopta această măsură în beneficiul întregii societăți.
Be the first to comment