Vernisaj „SEISMOGRAF ’77 – Represiune și detenție politică 1977 – 1989”, la Muzeul Municipal Călărași

Muzeul Municipal Calarasi
Muzeul Municipal Calarasi

Muzeul Ororilor Comunismului în România împreună cu Muzeul Municipal Călărași din cadrul Primăriei Municipiului Călărași, vă invită la vernisajul expoziției SEISMOGRAF ’77 – Represiune și detenție politică 1977 – 1989, sâmbătă 12 februarie, la ora 11:00, la sediul Muzeului Municipal, str. 1 Decembrie 1918, nr. 3-5 (Primăria Veche).

Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul orar al muzeului, 09:00 – 17:00, în perioada 12 februarie 2022 – 30 aprilie 2022. Pentru acces se vor respecta normele legale în vigoare.

Expoziția se referă la perioada ceaușistă dintre 1977 și 1989, caracterizată prin lipsuri și represiune asupra populației, propaganda Partidului și urmărirea Securității. Această perioadă, mai puțin expusă publicului larg, a fost abordată de specialiști în istorie și în studii muzeale pentru a crea o expoziție prin care să semnaleze planurile lui Nicolae Ceaușescu în urma cutremurului din 4 martie 1977 și apoi „replicile” revoltelor sociale care au urmat, între 1977 și 1989.

SEISMOGRAF ’77 marchează portretele și poveștile oamenilor care au dus un război cu regimul comunist, dar și al celor care au fost protejați de dictatură, actori principali sau secundari în aparatul de represiune al partidului.

Toate pasajele și „vocile” sunt construite pe un traseu dirijat de o masă sinuoasă cu artefacte, texte, imagini și filme, flancat de 5 ansambluri de panouri, într-un itinerariu care vă va trece prin traumă, reprimare, adaptare și rezistență socială, stări care au apăsat populația în anii ceaușiști.

La deschidere vor fi proiectate fotografii care surprind demolările din Călărași din perioada 1977 – 1990, realizate de domnul Dumitru Simionescu și donate de curând Muzeului Municipal.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*