VIDEO România se confruntă cu o criză acută a laptelui produs în țară, iar 85% din peștele care ajunge pe mesele românilor este din import. Deputatul liberal de Călărași Emil Dumitru vorbește despre soluțiile care pot scoate fermierii români din impas

Emil Dumitru. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Anul care tocmai se încheie a reprezentat un an complicat din perspectivă parlamentară, pentru România, este de părere deputatul liberal Emil Dumitru, în ceasul bilanțului activității sale profesionale pe 2022. Parlamentarul a inițiat, anul acesta, o serie de proiecte printre care și actul normativ care reglementează raportarea stocurilor, dar și modificarea Codului Civil în ceea ce privește reglementarea arendei.

„Activitatea mea parlamentară se rezumă în mare parte la sectorul agro-alimentar. Recent am fost raportor la un proiect unde încercăm să promovăm masa caldă în școli și am suplimentat de la 300 de unități școlare, la 350. Este un proiect pilot al Guvernului și am constatat că mai sunt sume de bani rămase și e păcat să nu fie cât mai multe unități de învățământ care să beneficieze de acest program”, afirmă deputatul Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

În privința sectorului agricol, parlamentarul liberal reamintește că 2022 a fost anul construirii Planului Național Strategic prevăzut cu un buget de 15,7 miliarde de euro, bani destinați dezvoltării agriculturii României.

„Avem o provocare importantă unde, împreună cu grupul politic PNL și cu domnul ministru Boloș (n.red- Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene în România), încercăm să reintroducem în Planul Național de Redresare și Reziliență agricultura și să finanțăm aproximativ 700 de milioane de euro în surse de energie regenerabilă care să vină în sprijinul infrastructurii principale de irigații – pentru că, vedeți, prețul la energia electrică este foarte mare, iar agricultura este meteodependentă”, ține să puncteze liberalul.

Emil Dumitru consideră că fără refacerea infrastructurii de irigații, în special în zona de sud a României, una dintre cele mai afectate de seceta ultimilor doi ani, România nu va reuși să își genereze autosuficiența de consum în privința produselor alimentare.

Măsurile pe care comisia parlamentară în conducerea căreia se află și deputatul călărașean le-a adoptat, în 2022, pentru a-i ajuta pe agricultori includ suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii de la 1 miliard de lei, la 1,5 miliarde de lei tocmai în vederea reabilitării infrastructurii principale de irigații. Termenul pentru implementarea aceastui proiect este anul 2027.

„Anul acesta, s-au investit puțin peste 127 de milioane de lei, dar eu îmi doresc să ajungem să facem cât mai multe investiții. La nivelul județului Călărași, în 2020, când am fost secretar de stat am reușit să redeschidem cinci amenajări de irigații care, unele dintre ele, erau nepornite din 1991. Acest lucru s-a datorat și entuziasmului fermierilor care nu au stat să se uite cum încearcă statul să repornească, ci efectiv s-au implicat, iar pentru asta eu trebuie să le mulțumesc”, a mai adăugat Emil Dumitru, într-un interviu acordat CLnews.

În ceea ce privește agricultura și industria alimentară, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților are în derulare un proiect, început în 2022, dar care se va extinde și pe parcursul anului 2023, care vizează bovina de lapte.

În momentul de față avem 14 județe care nu au programul lapte în școli pentru că este o criză a laptelui, importantăm 700.000 de tone de lapte și produse lactate procesate, ceea ce este foarte mult pentru România”, recunoaște parlamentarul.

Deși pare greu de conceput, la ora actuală, din spusele oficialului, țara noastră are grave probleme în a-și asigura necesarul de consum de lapte pentru propria populație. Soluția propusă de Comisia pentru Agricultură din forul inferior al legislativului este un sprijin financiar acordat crescătorilor de bovine de lapte și producătorilor de produse lactate care le furnizează apoi către procesatori.

„Fiindcă altfel riscăm să depopulăm fermele de lapte, pe care, culmea, le-am construit cu fonduri europene și acum intră în colaps. După sectorul porumbului, următorul sector important foarte afectat este sectorul bovinei de lapte”, a mai precizat deputatul Emil Dumitru. 

Importantă pe agenda Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților este și Legea acvaculturii, aflată în prezent pe masa Curții Constituționale, care trebuie să lămurească dacă anumite prevederi ale acestui act normativ sunt sau nu constituționale.

„Eu cred că este un sector pe care nu trebuie să îl uităm, ținând cont că, în România, consumăm pește din import”, atrage atenția liberalul, care adaugă precizarea că 85% din peștele de apă dulce care ajunge pe mesele românilor este adus din alte țări. Este normal așadar, crede parlamentarul, ca statul român să vină în sprijinul acvaculturii naționale, pe care să o ajute să se dezvolte.

Agenda pe 2023 a parlamentarului liberal de Călărași Emil Dumitru include deja o serie de proiecte pe care și-ar dori să le vadă puse în aplicare în sprijinul cetățenilor pe care îi reprezintă.

„Pe viitor am câteva proiecte care, probabil, vor genera dezbateri aprinse în spațiul public, dacă este să vorbim despre Legea Camerelor Agricole, care este aproape finalizată și urmează să intre în dezbatere publică cu mediul asociativ, pentru că, practic, lor li se adresează; Legea Ariilor Irigabile și nu în ultimul rând, așa cum Franța, din 1970, are Codul Rural Francez, mi-aș dori să asanăm legislația pe domeniul agricol și cumva să facem un Cod Rural, pentru că fermierii noștri trebuie să fie și contabili și juriști și economiști și ar trebui să regăsim toată legislația care le este adresată, într-un singur loc”, consideră vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

Din postura de cunoscător al fenomenului, liberalul este de părere că, pentru a-i ajuta pe fermierii și agricultorii români să prospere, legislația ar putea avea parte și de unele simplificări, care să înlăture obstacolele birocratice care înfrânează avântul dezvoltării antreprenoriatului în domeniul agricol din România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*