Zeci de percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat. Descinderile au vizat și adrese din Călărași

Procurori DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, au efectuat, miercuri, 20 ianuarie, 32 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Călărași, Argeș, Dâmbovița și Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2016, un număr de 11 suspecți au constituit, pe raza municipiului București și a județelor Buzău și Dâmbovița, un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, prin recrutarea unor persoane cu venituri modeste, pentru care au întocmit în fals decizii de pensionare și taloane de pensii, în vederea obținerii de finanțări de la numeroase instituții financiar – bancare. Gruparea infracțională a fost sprijinită și de către funcționari bancari care au facilitat obținerea de credite pentru persoanele recrutate de către membrii grupului, cunoscând faptul că documentele erau falsificate.

S-a reținut faptul că persoanele recrutate au depus documentele falsificate la mai multe unități bancare ori instituții financiare nebancare (IFN-uri) obținând mai multe finanțări. Gruparea a recrutat peste 100 de persoane pentru care a întocmit în fals documente privind veniturile obținute, suspecții însoțind persoanele recrutate la unitățile bancare ori nebancare, în vederea efectuării demersurilor necesare obținerii finanțărilor. Înainte de depunerea cererii de acordare a creditului la unitatea bancară, persoanele recrutate solicitau deschiderea de conturi bancare și obțineau carduri bancare pe care le înmânau membrilor grupării. Sumele obținute cu titlu de credit bancar erau retrase de pe cardurile bancare, însă nu în totalitate, pentru a putea fi achitate din soldul rămas una sau două rate, cu scopul de a îngreuna descoperirea fraudei.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoanele recrutate au primit o mică parte din sumele retrase de pe cardurile bancare (de regulă sume cuprinse între 1.000 – 1.500 lei). În cauză se efectuează cercetări față de un număr de 105 suspecți. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este în sumă de 2.335.000 de lei.

La sediul DIICOT- Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 30 de persoane.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*