A fost lansat proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce în județul Călărași

A fost lansat proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce în județul Călărași

Primăria Municipiului Călărași a găzduit miercuri, 28 iulie, în sala de ședințe a Consiliului Local, conferința de lansare a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce (SCCUT) în județul Călărași, finanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman.

SCCUT este un program complex de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigații medicale gratuite pentru 170.000 de femei din Regiunea Sud Muntenia, provenind în special din grupuri vulnerabile. În cadrul programului, femeile pot beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau și HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie în cabinetele medicale de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităților mobile care vor ajunge în localități din toate județele regiunii.

„Primăria Municipiului Călăraşi are rolul de a sprijini desfăşurarea activităţilor proiectului în municipiul nostru, punând la dispoziţie şi locaţia, în imediata apropiere a sediului primăriei, unde este amplasată Unitatea mobilă de screening, acolo unde se efectuează, astăzi până la ora 16.00, şi prima acţiune de testare a femeilor”, a precizat primarul Marius Dulce.

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalității de peste patru ori mai mare. Incidența poate fi redusă cu până la 80 la sută ca urmare a programelor de screening la nivelul populațional însă în România atât depistarea timpurie cât și prevenția rămân la un nivel foarte redus în special în rândul grupurilor vulnerabile.

PMC sprijină desfășurarea activităților cuprinse în cadrul proiectului, punând la dispoziție un spațiu, amplasat în imediata apropiere a sediului, pentru instalarea Unității mobile de screening. Miercuri, 28 iulie, până la ora 16.00 se va derula prima acțiune de testare a femeilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*