Amenzi de 20.000 de lei, în urma verificărilor pentru depistare muncii la negru în Călărași

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

ITM Călărași a efectuat, în prima săptămână a lunii decembrie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: tăierea și fasonarea pietrei, baruri și restaurante, construcții, transporturi, comerț, agricultură, etc.

În domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 13 controale pe muncă nedeclarată, cinci angajatori a fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 20.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 12 controale, nouă angajatori au fost sancționați și au fost aplicate 17 avertismente. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a adeverințelor de vechime și a extrasului de Revisal;
  • angajatorul nu a întocmit programarea concediilor de odihnă;
  • angajatorul nu face dovada achitării drepturilor salariale;
  • dosarele de personal erau incomplete iar elementele privind contractual individual de muncă (CIM) nu au fost transmise în REVISAL;
  • buletinul de verificare al rezistenței de dispersie al prizelor de pământ aveau termenul de valabilitate expirat;
  • la nivelul unității nu a fost întocmită decizia de numire a persoanelor nominalizate pentru acordarea primului ajutor;
  • societatea a acordat EIP conform normativului intern, dar unele sortimente prezentau uzură;
  • instruirea periodică a lucrătorilor era efectuată pe luna curentă, dar materialul predat consemnat în fișele individuale de instruire nu corespunde cu tematica de instruire periodică;
  • nu toate prizele erau inscripționate cu valoarea nominala a tensiunii de alimentare;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*