Amenzi de aproape 40.000 de lei, aplicate, săptămâna trecută, de inspectorii de muncă din Călărași

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a efectuat, între 21 și 25 martie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, au fost efectuate 24 de controale în domeniul relațiilor de muncă, au fost sancționați cinci angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare de 32.000 de lei, din care 20.000 de lei pentru muncă nedeclarată. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 25 de controale, 20 de angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 5.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: activități publicitare, construcții, servicii funerare, instalații electrice, fabricarea de motoare hidraulice, comerț, tăierea și fasonarea pietrei, învățământ, agricultură, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm:

  • nerespectarea termenelor de transmitere in REVISAL a elementelor CIM (modificări, suspendări);
  • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • angajatorul nu ține evidența orelor prestate de salariați cu ora de începere și de sfârșit a programului de lucru;
  • necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM;
  • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetare CIM, a adeverinței și extrasului REVISAL;
  • nu au fost evaluate riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională specifice activității de curățenie;
  • societatea nu deține autorizații pentru activități cu produse de protecția plantelor;
  • nu sunt elaborate instrucțiuni proprii pentru toate activităţile desfășurate (ex.: lucrări agricole în câmp);
  • în fișele de aptitudini prezentate, nu s-a consemnat efectuarea examenelor medicale specifice pentru conducerea autovehiculelor.

În continuare, au fost demarate ședințe de informare a societăților comerciale și a spitalelor, cu privire la respectarea cerințelor minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși riscurilor de explozie și incendii în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice și în spitale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*