ARTMOPHERE, o expoziție a artistului plastic Victor Grigore la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, va găzdui vernisajul expoziției de artă plastică a artistului Victor Grigore, ARTMOPHERE. Evenimentul va avea loc joi, 17 februarie, de la ora 17.00, la sediul muzeului din strada Progresului, nr. 4.

Datorită contextului epidemiologic actual, vor fi respectate condițiile impuse de pandemia de Covid-19.

„Aplecarea lui Victor Grigore spre arhitecturile mai noi sau mai vechi ale orașelor Călărași, Constanța sau București, vine să completeze preocupările sale pentru alte tipuri de expresivități, care îl pun în fața cercetării geometriilor, al perspectivelor și al unor structuri compoziționale diferite de ceea ce a pictat până acum, unde accentul cădea mai mult pe culoarea înscrisă într-o formă de ansamblu a portretului, și nu pe variate structuri formale, în care ar fi putut descrisă lumea vizibilă. Și acum tonalitățile prețioase de griuri primează, iar contrastele diverselor luminiscente pun în valoare componentele tabloului, însă aceste peisaje citadine sunt fragmente de documente vizuale, ce păstrează realitatea, artistul intervenind în zona de stilistică prin pensulații și pete de culoare, prin note de volume hotărâte în evocarea planurilor arhitecturale, având alături străzi pitorești, ce creează simetrii ale compozițiilor ori asimetrii ce prelungesc imaginea în afara tabloului. În detalii, jocul nuanțelor este pictural, criteriile cromatologice refăcând trasee estetice pe care le întâlnim în cealaltă temă predilectă, portretul. Văzute de aproape, zidurile orașelor, trotuarele mărginite de case, amintind frumusețea arhaică a unor proprietăți de negustori, sunt puse față în față cu recente clădiri, care îi permit artistului să alterneze jocuri de armonii plastice și registre compoziționale variate. Axele între care se desfășoară profunzimea lucrărilor sunt concepute pe verticală, prezența

umană punctând orizontalitatea, rămânând ca centrul imaginilor să capteze energiile drumurilor înguste, mărginite de volumele clădirilor, uneori cu tentă de interpretare cubistă. Tușe răzlețe, care ambientează atmosfera, stau alături de suprafețele calcanelor, care dobândesc strălucirea suprapunerilor cromatice. Elementele specifice urbanului sunt abordate în notele lor generale, verva pensulației susținând aplatizările maselor de culoare, pe întinderea cărora descoperim efecte

abstracte, gestuale și ritmicități. Spiritul urban păstrează în pictura lui Victor Grigore același temperament stilistic specific creației sale recente, în care grija pentru întrepătrunderea tonurilor, aplicate pe suportul unui desen mental, dobândește conotațiile unor abordări moderniste”, spune criticul de Artă, Ana Amelia Dincă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*