Avertizare de Cod portocaliu de caniculă în Călărași: recomandări și măsuri de prevenție pentru populație

Caniculă. FOTO Pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru municipiul Călărași în zilele de 28 și 29 august 2023. Meteorologii prognozează temperaturi extreme cuprinse între 37 și 39 de grade Celsius, cu un disconfort termic accentuat. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) este estimat să depășească pragul critic de 80 de unități.

Pentru a face față acestei situații extreme, autoritățile locale au luat măsuri pentru a proteja sănătatea cetățenilor. În acest sens, au fost deschise două puncte de prim ajutor în incinta Pieței Big și în Piața Centrală, lângă Colegiul Economic. Aceste puncte sunt echipate cu asistenți medicali comunitari și sunt dotate cu aparate de aer condiționat, dozatoare de apă plată cu pahare de unică folosință, mese, scaune și paturi. Ele vor funcționa între orele 11.00 și 18.00, în ambele zile de caniculă.

Pe lângă aceste puncte de prim ajutor, cetățenii sunt încurajați să utilizeze și spațiile climatizate ale sediilor Primăriei Municipiului Călărași, situate pe strada București, nr. 140 A și strada Progresul, nr. 23. Aici, aceștia vor putea beneficia de o pauză răcoroasă și un pahar de apă rece.

Meteorologii și autoritățile au emis și o serie de recomandări pentru populație, cu scopul de a minimiza impactul caniculei asupra sănătății:

  • Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 18.00.
  • Dacă aveți aer condiționat, reglați-l să fie cu 5 grade mai rece decât temperatura ambientală.
  • Nu folosiți ventilatoarele dacă temperatura depășește 32 de grade Celsius.
  • Căutați spații climatizate și petreceți 2-3 ore pe zi în ele.
  • Purtați haine lejere, pălării de soare și consumați alimente cu conținut mare de apă.
  • Beți între 1,5 și 2 litri de lichide zilnic, în porții mici și dese.
  • Evitați consumul de alcool și de băuturi cu cofeină.
  • Aveți grijă de persoanele dependente de voi, oferindu-le lichide și atenție constantă.
  • Mențineți contactul cu vecinii în vârstă sau cu dizabilități.

Pentru persoanele în vârstă sau cu afecțiuni cronice, se recomandă o atenție sporită, hidratare corespunzătoare și consultarea medicului pentru adaptarea schemei terapeutice.

În cazul copiilor, se insistă pe hidratare, menținerea unui mediu cât mai răcoros și evitarea expunerii la căldură excesivă.

În final, toată populația este îndemnată să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de efectele caniculei și să respecte recomandările autorităților locale și meteorologice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*