Braconaj pe lacul Iezer Călărași: Gârliță mare, împușcată

Stol mixt - gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) și gârlițe mari (Anser albifrons). FOTO SOR

Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenția asupra unui nou caz de braconaj pe lacul Iezer Călărași. Este vorba despre o gârliță mare, specie care, deși e o specie cinegetică, nu se vânează în această perioadă datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. Autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.

Potrivit SOR, în data 12 ianuarie 2022, reprezentanți ai societății care se aflau pe teren în zona lacului Iezer Călărași au auzit focuri de armă, fapt ce i-a alertat, având în vedere stolurile de gârlițe mari care zburau deasupra.

„După ce am auzit focurile de armă, am observat două persoane în teren și m-am dus să vorbesc cu ele. Mi-au spus că știu că vânătoarea la gârliță mare este suspendată și că au permis de vânătoare pentru fazan și iepure. După discuție, nu și-au continuat partida de vânătoare și au ales să plece. M-am dus în zona din care veneau, și am văzut o gârliță mare moartă. Am anunțat imediat autoritățile care au venit la fața locului și au deschis o anchetă”, a declarat ornitologul SOR, Emil Todorov.

În zona lacului Iezer Călărași echipa SOR a numărat miercuri, 12 ianuarie, aproape o sută de mii de gârlițe mari, un număr semnificativ din populația care iernează în România.

„Și acest caz arată nevoia implementării unor soluții informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împușcate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. Numai printr-o colaborare activă a instituțiilor cu responsabilitate în implementarea legislației cinegetice și cu folosirea unor instrumente de lucru performante se va putea reduce acest fenomen”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Lacul Iezer Călărași se numără printre cele mai importante locuri de iernare pentru gâștele cu gât roșu și gârlițele mari. Datorită biodiversității sale, Iezer Călărași a fost declarat arie naturală protejată și „zonă umedă de importanță internațională” de către Secretariatul Convenției Ramsar.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoșar, coțofană, gaiță, găinușă de baltă, gâscă de vară, gârliță mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*