Controale ale inspectorilor de muncă din Călărași la transportatorii rutieri

Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews
Sediul ITM Călărași. FOTO Adrian Boioglu / CLnews

Pe parcursul anului 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Călărași s-a desfășurat acțiunea de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă la transportatorii rutieri și la beneficiarii serviciilor de transport rutier de mărfuri.

Potrivit ITM Călărași, obiectivul prioritar al acțiunii este de a conștientiza angajatorii implicați, asupra necesității în a lua in considerare specificul activităților de încărcare/descărcare mărfuri și de a:

  • coopera în vederea implementării prevederilor privind securitatea și sănătatea în munca;
  • coordona acțiunile în vederea protecției lucrătorilor și prevenirii riscurilor profesionale;
  • se informa reciproc despre riscurile profesionale;
  • informa lucrătorii și/sau reprezentanții acestora despre riscurile profesionale.

Transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate cu un număr mare de evenimente urmate de vătămarea lucrătorilor. Acesta este situat imediat după cel de construcții, raportat la numărul și gravitatea accidentelor de muncă. O pondere mare, privind numărul accidentaților în muncă, o au lucrătorii care se accidentează în condițiile în care vehiculul se află în staționare sau în timpul operațiunilor de încărcare și descărcare la sediul angajatorului beneficiar al transportului.

Prevenirea acestor accidente este o problemă care necesită o atenție deosebită având în vedere numărul de vehicule și cantitatea de marfă transportată în fiecare an.

O mai bună coordonare a activității de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă realizată de angajatorii implicați, precum și de lucrătorii care au diferite sarcini de muncă și care acționează conform instruirii primite, este punctul de plecare esențial pentru a preveni acest tip de accidente, atât pentru angajatori cât și pentru personalul societăților de transport.

În urma controalelor au fost sancționați 36 de angajatori, iar pentru remedierea deficiențelor au fost dispuse 66 de măsuri cu termene precise de rezolvare și o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*