Exponatul lunii decembrie la Muzeul Dunării de Jos – ”coarnele de consecrație”

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă în luna decembrie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, așa-numitele ”coarne de consecrație”.
Este vorba de unele dintre cele mai interesante obiecte de plastică preistorică ce fac parte din Colecția de Arheologie Generală a Muzeului Dunării de Jos, atribuite culturii Gumelnița.
Comunităţile gumelnițene de la nord de Dunăre au realizat o serie de piese din lut, printre care se înscriu și ”coarnele de consecrație”, o formă cu frecvență redusă a plasticii zoomorfe din arealul Culturii Gumelnița, fiind prezente în situri precum Sultana – Malu Roșu, Măgura Gumelnița (jud. Călărași) sau Vitănești – Măgurice (jud. Teleorman).
Piesa la care vom face referire în continuare a fost descoperită în așezarea gumelnițeană ”Căscioarele-Ostrovel”, județul Călărași, în una din locuințele cercetate în anul 1964 de către unul dintre cei mai mari arheologi ai României, Vladimir Dumitrescu.
Ca și alte obiecte din aceeași categorie, și acesta este de mici dimensiuni (cca 3,1 cm), este compus dintr-o bază, care în acest caz este alungită, un ”corp” şi coarne, are suprafața netezită, fiind realizat din lut ars, de culoare cărămizie, având în compoziție pastă fină și foarte fină. Piesa prezintă pe ”corp”, în poziție aproximativ centrală, o perforație, care, alături de forma alungită a bazei, ar putea sugera că a fost folosit ca și pandantiv.
În ceea ce privește semnificația acestui tip de piese, cercetătorii afirmă că reprezintă simboluri ale principiului masculin. El este redat în arta neo-eneolitică, de cele mai multe ori, sub formă umană masculină dar şi personificat de taur. Ca atare, este înfăţişat ca un bovideu, însă în unele cazuri în legătură cu reprezentări feminine, în poziție secundară față de acestea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*