Exponatul lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos Călărași: mașină de tras lână

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Dunării de Jos Călărași: mașină de tras lână. FOTO MDJ

Muzeul Dunării de Jos Călărași, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, propune ca exponat al lunii octombrie, o mașină de tras lână.

Piesa, care face parte din categoria instrumentarului tradițional folosit la prelucrarea fibrelor textile naturale vegetale şi animale a fost realizată în atelierul Samuel Wagner Hermannstadt, din Mărginimea Sibiului. Ajunge în Bărăgan în urma unor schimburi comerciale, iar documentul care însoțește acest bun este o scrisoare comercială, din 1938, 2 octombrie, în care se precizează faptul că „o mașină de scărmănat lână, compusă din mașina darac și manej a fost vândută de către Alexandru, Elena și Lenuța Stănescu din comuna Vărăști, județul Ialomița, lui Andrei Bojnigeanu, din comuna Rasa, același județ, cu suma de 24.000 (douăzeci și patru de mii) de lei”.

Mașina de tras lână este o piesă masivă, realizată dintr-un cadru de lemn, elemente de feronerie și o întreagă instalație de tamburi, roți și curele de transmisie. Scheletul acesteia a fost cioplit din trunchiuri de brad, care ulterior au fost fasonate și îmbinate între ele într-o tehnică tâmplărească, iar tamburii mașinii sunt realizați din lemn de tei și lemn de brad susținuți de vergele din fier și îmbrăcați în plasă din sârmă de oțel de diferite dimensiuni și texturi. În alcătuirea (componența) mașinii se poate observa un astfel de tambur central cu diametrul maxim de 92 cm, în jurul căruia sunt montate încă trei tamburi de dimensiuni medii și alte patru perechi de tamburi mai mici, care serveau la uniformizarea caierului de lână. Pe una din laturi este prevăzută o manivelă metalică cu mâner de lemn cu care era acționată mașina. Tâmplăria din lemn a piesei este vopsită într-o nuanță vișinie, iar componentele metalice sunt de culoare galbenă și verde.

O astfel de instalație de prelucrare a lânii a deservit multor comunități de gospodari, crescători de oi, vreme de mai bine de un veac și jumătate.

Mici ateliere în care lâna poate fi trasă la mașină, se întâlnesc și astăzi în zona Transilvaniei, prin județele Alba, Bistrița-Năsăud și Maramureș, oamenii apreciind înalta calitate a produselor obținute din lână.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*