Mari personalități călărășene la Muzeul Dunării de Jos. Personalitatea lunii noiembrie: Mircea Nedelciu, scriitor

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului personalitatea lunii noiembrie: Mircea Nedelciu.

Prozator, de asemenea, eseist, publicist, Mircea Nedelciu s-a născut la 12 noiembrie 1950 în comuna Fundulea (jud. Ilfov). A absolvit in 1973 Facultatea de Filologie (secția româna – franceză) a Universității București. În perioada studenției și după absolvire a fost membru activ al cenaclului “Junimea” condus de criticul și profesorul Ovid Crohmălniceanu.

Între 1970- 1973 a făcut parte din grupul de prozatori și poeți de la Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității București (Gheorghe Crăciun, Ioan Flora, Gheorghe Ene, Sorin Preda, Gheorghe Iova, Constantin Stan și Ioan Lacustă) care a editat revista de perete “Noii”.

A colaborat cu proze scurte, fragmente de roman, texte teoretice, critică literară și articole de opinie la majoritatea revistelor literare și culturale din țară și la publicații din Franța, Ungaria, Polonia, Rusia, Germania.

A debutat în 1979 cu volumul de proză scurtă “Aventuri într-o curte interioară”. A mai publicat volumele: “Efectul de ecou controlat” (proză scurtă, 1981); “Amendament la instinctul proprietății” (proză scurtă, 1983); “Zmeura de câmpie” (roman, 1984); “Tratament fabulatoriu” (roman, 1986; ediția a II-a, 1996); “Și ieri va fi o zi” (proză scurtă, 1989); “Femeia în roșu”, roman scris împreună cu Adriana Babesi și Mircea Mihăieș (1990; ediția a II-a, 1997); “Povestea poveștilor generației `80” (1998); “Aventuri într-o curte interioară” (integrala prozei scurte, Editura Paralela 45, 1999). Postum îi apare romanul “Zodia scafandrului” (2000).

Este prezent cu articole teoretice și de opinie în antologia “Competiția continuă. Generația `80 in texte teoretice” (Editura Vlasie, 1994, ediția a II-a adaugită, Editura Paralela 45, 1999), și cu proză

scurtă in antologiile: “Desant `83″ (îngrijită de Ovid S. Crohmalniceanu, 1983), Arhipelag – proză scurtă contemporană (1970-1980)” (antologie și prefață de Mircea Iorgulescu, 1981), “Nuvela românească în deceniul opt” (antologie și studiu introductiv de Cornel Regman, 1983), “Generația `80 în proza scurtă” (antologatori Gheorghe Crăciun și Viorel Marineasa, Editura Paralela 45, 1998) și în secțiunea antologică a volumului “Experimentul literar românesc postbelic” (Editura Paralela 45, 1998).

Figurează în antologii de proză românească publicate în străinătate în limbile maghiară, germană, franceză, sârbă, rusă, engleză. În SUA este prezent în antologia de proză românească “The Phantom Church and Other Stories” (University of Pittsburgh Press, 1996, traducere de Sharon King și Georgiana Fârnoagă). Postum, i-a apărut in Franța volumul “La Danse du coq de bruyere suivi de Problemes d`identite” (trad. Alain Paruit, Ed. L`Esprit des Peninsules / EST Samuel Tastet, Paris, 2000).

A primit mai multe premii ale Uniunii Scriitorilor din Romînia (1979, 1983, 1986, 1990), al premiului “Ion Creangă” al Academiei Române, al premiului ASPRO pentru proză scurtă (1998) s.a. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România – ASPRO.

A decedat la 12 iulie 1999 în București.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*