Restaurarea monumentului istoric Poșta Veche din Călărași, un proiect de 2,52 milioane de euro, a fost finalizată

Restaurarea monumentului istoric Poșta Veche a fost finalizată

Primăria Municipiului Călărași, în calitate de beneficiar, a finalizat implementarea proiectului cu titlul „Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric Poșta Veche din municipiul Călărași”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Valoarea contractului de lucrări este de 7.608.066,80 lei (aproximativ 1,6 milioane euro). Restul valorii reprezintă contracte pentru servicii de dirigenție de șantier, asistență din partea proiectantului, marketing și promovare, informare și publicitate, dotări diverse (IT și mobilier, materiale, etc). În afară de contribuția de doi la sută, Primăria Călărași a mai cheltuit aproximativ 50.000 de lei, din bugetul local, pentru achiziția diverselor materiale și a altor dotări care nu au fost eligibile a fi achiziționate prin proiect dar care sunt necesare funcționării Centrului Cultural.

„Astăzi am reușit să închidem acest proiect, în valoare de 2,52 milioane euro, demarat în 2017, care vizează punerea în valoare a monumentului istoric Poșta Veche, în vederea creșterii atractivității turistice în municipiul nostru și în județul Călărași, redând circuitului turistic patrimoniul cultural reabilitat, reprezentat de acest edificiu, dovadă a identității culturale locale. Centrul oferă un spațiu inedit în care sunt prezentate informații privind istoria locurilor și oamenilor, oferă oportunități pentru dobândirea și dezvoltarea abilităților practice, participarea la activități în cele 5 ateliere. Este un proiect pe care și l-a dorit Primăria Călărași, a durat, dar merită, și de astăzi punem această bijuterie la dispoziția călărășenilor, cu precădere a copiilor care-și pot dezvolta abilitățile în cele 5 ateliere. Pe această cale aș dori să adresez mulțumiri tuturor celor care, în mai mică sau mai mare măsura au contribuit la realizarea și implementarea proiectului și au creat motivul întâlnirii noastre de astăzi. Le urez succes în activitate membrilor Serviciului de patrimoniu local din cadrul Primăriei care vor asigura funcționarea acestui nou obiectiv cultural. Succes, inspirație și putere de muncă personalului Direcției de Programe și Dezvoltare Locală care trebuie să transpună în proiecte, în finanțări, o parte dintre intervențiile de care municipiul nostru are nevoie pentru a oferi o viață mai bună locuitorilor săi!”, a fost mesajul transmis de primarul municipiului Călărași, Marius Dulce cu ocazia inaugurării acestui obiectiv cultural.

Clădirea, construită la sfârșitul sec. XIX este monument istoric, de clasă A, inclus în lista monumentelor istorice. Realizarea acestei investiții locale va genera un impact regional și chiar național, prin punerea în valoare rezultată din atribuirea destinației de Centru Cultural. Obiectivele avute în vedere la momentul inițierii proiectului au constat în conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural local, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotări interioare și amenajări expoziționale, în concordanță cu statutul istoric al clădirii.

Această investiție vine să completeze peisajul urbanistic local, zestrea culturală și turistică. Sunt de evidențiat, nu neapărat suma cheltuită cât inițiativa și munca depusă de a revitaliza orașul și de a genera bunăstare. Este știut faptul că, pentru a susține dezvoltarea turismului cultural, sunt necesare acțiuni concertate de conservare, restaurare și punere în valoare a clădirilor cu valoare arhitectonică și istorică, necesare creșterii potențialului turistic și atragerii de noi turiști. Astfel, călărășenii și nu numai vor beneficia de amenajările realizate prin proiect. Acest obiectiv cultural oferă posibilități multiple de petrecere a timpului liber, în cadrul atelierelor create aici, pentru localnici și turiști, susținând, totodată, și atingerea indicatorului de creștere a numărului de turiști, prevăzut în proiect.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*