Un tipar pentru caș este exponatul lunii septembrie la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului în luna septembrie un „tipar pentru caș”.

În perceptele culturii tradiționale românești, exista înțelepciunea conform căreia, în prima jumătate a lui răpciune și anume între Sfânta Maria mică și Ziua Crucii, gospodarii cam trebuiau să poarte grija a ceea ce aveau de făcut. Începeau culesul viilor, grădinarii strângeau ultimele zarzavaturi din grădini, iar cei din zonele deluroase adăposteau în cămară poamele pentru vremea de iarnă.

Pentru păstorit însă, era un moment cu totul special, în sensul că, tocmai în acest timp, turmele începeau să coboare de la munte către șes. Dar până să încredințeze din nou proprietarilor oile date la stână, desigur era momentul în care se împărțea brânza, acolo unde obiceiul era ca totul să se prepare la stână. Fiecare proprietar de animale răsplătea bănește baciul de la oi pentru munca de toată vara, și pleca acasă cu putina încărcată cu bucăți mari de brânză închegată, ori cu desagi cu brânză frământată și multe alte bunătățuri.

La stânele unde erau și tineri ciobani, flăcăi, din instrumentarul de lucru, nelipsite erau tiparele de caș, care serveau la ornamentarea bucăților de brânză. Acestea erau dăruite fetelor tinere, mândrelor dragi din sat, atunci când flăcăii coborau de la stână.

Tiparul de caș, din colecția muzeului nostru, este înregistrat cu numărul de inventar 55805, face parte din categoria pieselor de păstorit, din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, provine din zona Bran, județul Brașov.

Piesa este de dimensiuni modeste, având 21cm lungime și o lățime de doar 12 cm, fapt ce denotă că bucățica de brânză ornamentată avea un aspect și o formă foarte delicată. Tiparul de caș a fost lucrat din lemn, are forma ovală, este prevăzut cu un mâner de prindere și un mic orificiu care permitea prinderea sau atârnarea acestuia cu ușurință. Zona de presare și ornamentare a cașului, prezintă o bogăție de excizii și crestături cu motive solare și geometrice (linia, rombul, cercul).

Starea de conservare a piesei este foarte bună, tiparul fiind etalat în expoziția „Meșteșuguri tradiționale la apus”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*