Amenzi de aproape 20.000 de lei, aplicate agenţilor economici din Călărași pentru muncă la negru și abateri de la normele de sănătate în muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectoratul Teritorial de Muncă Călărași a efectuat, în perioada 24 – 28 aprilie, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 33 de controale, din care 32 au fost pe muncă nedeclarată. Opt angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă s-au efectuat 38 de controale, în urma cărora 28 de angajatori au fost sancționați. Au fost aplicate 57 de avertismente și amenzi în valoare de 7.500 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de rezolvare.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: agricultură, comerț, construcții, transporturi, hoteluri și restaurante, confecții metalice, fabricarea produselor de uz gospodăresc, activități de contabilitate, fabricarea produselor chimice anorganice, tâmplării, activități de protecție și gardă, confecții textile, etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • nerespectarea prevederilor privind transmiterea datelor în Revisal;
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • contractul individual de munca (CIM), nu conține prevederi referitoare la repartizarea programului de muncă;
  • angajatorul nu a întocmit programarea concediilor de odihnă;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a deciziilor de încetare a CIM, a adeverințelor de vechime și a extrasului din REVISAL;
  • angajatorul nu ține evidența orelor de muncă cu evidențierea orei de început și de sfârșit a programului de muncă;
  • angajatorul nu a compensat concediile de odihnă neefectuate la încetarea CIM;
  • nu a fost prezentată dovada efectuării cursurilor de prim ajutor pt. persoanele nominalizate în acest sens;
  • nu s-a consemnat efectuarea examenelor medicale specifice pentru conducerea autovehiculelor în fișa de aptitudini a lucrătorului angajat pe post de vânzător, care în cadrul activității profesionale conduce ocazional mașina societății;
  • nu s-a consemnat în fișele de instruire individuală traseul și durata de deplasare la/ de la serviciu;
  • elementele din trusa de prim ajutor medical aveau termenul de folosința expirat;
  • în unitate lipseau materialele igienico-sanitare;
  • nu era amenajat un spațiu pentru depozitarea ambalajelor ale produselor pentru protecția plantelor (PPP), și un spațiu pentru depozitarea PPP clasificate, ca fiind foarte toxice;
  • la mașina de croit fixă, lipseau apărătoarele de protecție;

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*