Controalele ITM Călărași privind combaterea muncii la negru au condus la amenzi de 15.000 de lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Inspectorii de muncă din Călărași au efectuat, în perioada 16 – 19 august, controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Astfel, potrivit ITM Călărași, în domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 21 de controale, din care 17 au fost pe muncă nedeclarată, patru angajatori au fost sancționați și s-au aplicat amenzi în valoare de 15.000 de lei. În domeniul securității și sănătății în muncă, s-au efectuat 13 controale, 13 angajatori au fost sancționați și au fost aplicate amenzi în valoare de 15.000 de lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.

Acțiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: exploatări forestiere, lucrări de instalații electrice, activități de curățenie, comerț, agricultură, transporturi, construcții, restaurante etc.

Printre neconformitățile constatate enumerăm;

  • dosarele de personal erau incomplete;
  • erori de completare în Revisal;
  • necompensarea concediului de odihnă la încetarea contractului individual de muncă(CIM);
  • angajatorul nu face dovada acordării drepturilor salariale;
  • angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetare a contractelor individuale de muncă (CIM);
  • lipsă repartiție program de lucru;
  • negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară;
  • angajatorul nu face dovada comunicării către salariați a adeverințelor de vechime și a extrasului de Revisal;
  • în urma verificării evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru conducătorii auto transport marfă din cadrul unității, s-a constatat că angajatorul nu a identificat toate riscurile ergonomice existente la locul de muncă (manipularea manuală a maselor prin ridicare și/sau purtare, poziții incomode și statice, muncă repetitivă, activitate solicitantă, statul prelungit pe scaun, etc.);
  • societatea nu a marcat și semnalizat cu toate dispozitivele zonele de lucru din șantier;
  • spațiul destinat depozitării ambalajelor în care au fost produsele pentru protecția plantelor (PPP), nu este asigurat în totalitate împotriva sustragerilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*