Majorări de 20 până la 60 de lei ale taxei de salubrizare în mai multe localități din județul Călărași, în anul 2023. O singură primărie scade prețul

Pubelă de gunoi. FOTO Pixabay.com

În septembrie anul trecut, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență care vine să completeze legea salubrizării, veche din 2006, și s-o aducă la standardele noi privind regimul colectării deșeurilor. Doar că, acest nou act normativ vine și cu o componentă care permite autorităților publice locale să majoreze taxa colectată de la persoanele fizice și juridice. În acest context,  CLnews  a solicitat informații despre modificările aduse taxei de salubrizare de la 55 de primării din județul Călărași, dintre care nouă nu au dorit să dea curs solicitării noastre de informații de interes public.

În municipiul Călărași, autoritățile publice locale au fost prevăzătoare și au majorat taxa percepută pentru colectarea gunoiului încă din luna iulie, astfel încât, anul acesta, călărășenii plătesc tot ca anul trecut, 156 de lei de persoană pe an, taxă de salubrizare. Majorarea față de prima jumătate a anului 2022 fiind de 14,4 lei. Din punct de vedere al colectării efective a taxei, municipiul Călărași se încadrează oarecum în bareme, având un procentaj de 30,44%, ceea ce, chiar dacă nu este chiar neglijabil, este mult sub media pe județ, după cum vom vedea în continuare.

Municipiul Călărași s-ar încadra în lista celor 19 localități din județul Călărași care au păstrat taxa de salubrizare la nivelul stabilit în anul 2022. Celelalte localități unde taxa nu se modifică anul acesta sunt: Budești, Borcea, Ciocănești, Dichiseni, Dragalina, Dragoș Vodă, Fundeni, Independența, Modelu, Nana, Nicolae Bălcescu, Perișoru, Plătărești, Ștefan cel Mare, Ștefan Vodă și Vâlcelele. Dintre acestea, cele mai mari taxe le au localnicii din Fundeni, Ștefan cel Mare și Ștefan Vodă, care plătesc 132 de lei de persoană pe an, în cazul primei localități și 120 de lei pe an, în cazul celorlalte două. Remarcăm faptul că în cele două localități, Ștefan cel Mare și Ștefan Vodă, operator de colectare a deșeurilor este REBU S.A. Taxa este similară, însă gradul de colectare diferă semnificativ. În Ștefan cel Mare, doar 31% dintre contribuabili își achită taxele, în comparație cu 74%, în Ștefan Vodă.

Totuși, cea mai mare taxă de salubrizare din județul Călărași o plătesc contribuabilii din Frumușani – 195 de lei de persoană/an, taxă care a crescut cu 51 de lei, față de anul trecut, când și gradul de colectare era unul bun, 65%. Frumușani surclasează astfel localitățile Lehliu Gară și Belciugatele, unde Rer Ecologic Service București REBU S.A. percepe taxe de 183,72 de lei, respectiv 176,07 lei. Șocul cel mai acut în buzunare îl resimt localnicii din Lehliu Gară, pentru care taxa s-a majorat, față de 2022, cu aproape 100 de lei, în ciuda faptul că și așa, primăria nu reușea să colecteze mai mult de 34% din taxe în decursul unui an. Chiar dacă nu intră în clasamentul de mai sus, localitatea Sărulești se face și ea remarcată cu cea mai semnificativă creștere a prețului pentru contribuabili, de la 97 de lei de persoană pe an, la 156; o creștere de 59 de lei, așadar, care este posibil să afecteze gradul actual de colectare, care se situează la un lăudabil 74%.

În restul localităților unde taxa a crescut, majorările variază, în medie, între 20 și 40 de lei. Există o primărie care a redus cuantumul taxei de salubrizare pentru anul 2023. Este vorba de Jegălia, unde se scad circa 3 lei.

Cu noua ordonanță de urgență nr.133/2022, alte primării, precum cea din Fundulea, au reconfigurat modalitatea de calcul a taxei. Dacă o familie din localitate plătea, anul trecut 228 de lei pentru întreaga gospodărie, de anul acesta va plăti câte 192 de lei pe an pentru fiecare membru al gospodăriei.

Ceva mai precauți și atenți la buzunarul contribuabililor au fost primarii din Vâlcelele, Ciocănești și Dragoș Vodă, unde taxa, pentru persoanele fizice, a fost și a rămas, 60, 50 și respectov 48 de lei pe an. Cu excepție în Dragoș Vodă, unde persoanele juridice au de plată de 10 ori mai mult decât cele fizice, adică o taxă de 480 de lei pe an.

Cei mai responsabili contribualili la bugetul local din județul Călărași sunt localnicii din comuna Roseți, unde conform datelor furnizate de primărie, absolut toată lumea este cu taxele la zi. Situația are șanse să rămână neschimbată și în anul curent, dacă ținem cont că nici autoritățile nu au operat majorări de taxe, cel puțin pentru salubrizare.

Campioane la colectarea taxelor sunt și primăriile din Borcea și Oltenița, cu peste 80%, unde, de asemenea, se menține formula câștigătoare, adică autoritățile au considerat că nu se impune majorarea taxei de colectare a gunoiului.

La polul opus, cu cel mai mic grad de colectare a banilor la bugetul local, se află localitatea Mitreni, cu un procent de nici 22% și care are șanse să devină și mai mic, având în vedere că taxa pentru ridicarea gunoiului a crescut cu aproape 40 de lei per cap de locuitor. Comuna este urmată la diferență mică de Gălbinași, unde doar 28% dintre cei care au de plătit taxe reușesc să le și achite. Cu toate acestea, taxa de salubrizare s-a majorat și aici cu 20 de lei față de anul trecut. Operator în ambele localități fiind Iridex Group Salubrizare SRL.

De altfel, în județul Călărași se ocupă de colectarea deșeurilor doi dintre marii competitori de pe piața de profil: pe primul loc este REBU S.A., iar pe poziția secundă Iridex Group SRL.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*