Expoziție de gravură a maestrului Ion Tițoiu, vernisată la Muzeul Dunării de Jos din Călărași

Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu
Muzeul Dunării de Jos, Călărași. FOTO Adrian Boioglu

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, invită iubitorii de artă la vernisajul expoziției de gravură „Maestrul & ucenicii. Atelierul de gravură – Ion Tițoiu”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, de la ora 13.00, la sediul muzeului din strada Progresului nr. 4.

Manifestarea este dedicată comemorării a 20 de ani de la atentatele sinucigașe coordonate de Al- Qaeda împotriva Statelor Unite. Proiectul îi aparține maestrului Ion Tițoiu care va marca acest moment prin deschiderea unei expoziții de gravură având tema „prăbușirea turnurilor gemene”. Alături de lucrările graficianului vor fi prezente pe simeze gravuri ale studenților săi de la Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara, unde graficianul Ion Tițoiu a fost lector universitar în intervalul 1996-2002 și unde a înființat secția de gravură clasică. Dintre cei 800 de studenți care au frecventat cursul său opțional, doar Mihai Zgondoiu a continuat să ducă mai departe învățătura maestrului său, însă manifestarea expozițională va cuprinde un număr de important de gravuri aparținând mai multor ucenici. Subiectul prăbușirii World Trade Center a fost completat de studenți și cu alte compoziții în aceeași tehnică, pornind de la subiectul Turnului Babel.

Lucrările care vor comemora cei 20 de ani de la tragicul eveniment au fost expuse și la New York, Berlin, Roma, Veneția, Paris, Budapesta, Viena, Londra, București, Timișoara, Paris, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, discursul vizual conținând simboluri arhetipale, elemente figurative și interpretate, sintetizate în structuri compoziționale al căror concept se referă la neprevăzut, la distorsiunile societății în care trăiește omul de acum, a cărei siguranță existențială este în permanență supusă unor pericole. Expoziția se află și sub semnul pedagogiei de artă românească, onorând și activitatea de profesor a maestrului Ion Tițoiu, unul dintre marii noștri gravori.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*